Vučić: Sačekaćemo tri i po meseca za ZSO ali nećemo dočekati

Vest je ažurirana u 22.40

"Rekli su da će za tri i po meseca izaći sa statutom za ZSO. Sačekaće Srbija tri i po meseca, ali ja vam sada kažem – nećemo ga dočekati" – poručio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, iz studija RTS-a u Beogradu, prenosi B92. Da će Srbija da sačeka saopštio je Predsednik dva dana pred isticanje roka koji su politički predstavnici Srba u kosovskim institucijama postavili zvaničnoj Prištini za formiranje ZSO. Upravo predstavnici Srba sutra održavaju sastanak u Zvečanu sa "reaktiviranim" Upravljačkim timom za pisanje statuta ZSO, a prisustvuje i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Petar Petković. O ZSO se razgovara i u Berlinu, gde je delegacija Srpske liste. Njih je nemački zvaničnik, Kristijan Helbah​, pozvao da se vrate u kosovsku vladu. 

Nakon poruke da će Srbija "sačekati" ZSO, ali i da "neće dočekati", Predsednik Srbije iz Beograda nastavlja u pesimističnom tonu.

Naša pozicija je čista, ali teška, "užasno teška", kaže. 

Ponavlja svoju jučerašnju poruku da Srbija ne razgovara sa Albancima.

"Nego sa državama koje su stvarale nezavisno Kosovo, sa Amerikancima, Velikom Britanijom… Nama su ruke vezane, a naš cilj i interes je da sačuvamo bezbednost," objasnio je.

Predsednik Srbije sutra se sastaje sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, od koje očekuje "reči ohrabrenja". Razgovaraće, najavljuje, upravo o dijalogu. Dan ranije objavljeni su izveštaji EK-a o napretku. I za Beograd i za Prištinu jedna od ključnih tačaka izveštaja je pitanje dijaloga, odnosno normalizacije odnosa dve strane.

"Suštinski mi razgovaramo o odnosu Beograda i Prištine, a sve ostalo je 10 odsto naših razgovora. Taj odnos predstavlja najveću našu prepreku ka evropskom putu," poručuje dalje srpski predsednik, prenosi B92. 

Iz Briselskog sporazuma jedino dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština nije ostvaren, ali tome se ni ne nada, dodaje. 

I dok će Vučić sutra u Beogradu da razgovara sa Mogerini, na Severu Kosova održaće se sastanak političkih predstavnika Srba.

U 13 časova, u sali opštine Zvečan, uz njih biće i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković i članovi Upravljačkog tima za pisanje statuta ZSO, potvrđeno je iz ove kancelarije. Tema razgovora nije saopštena. 

Sutra je pet godina od potpisivanja Prvog briselskog sporazuma, čiju srž, sa jedne strane, čini gašenje institucija Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije i integracija u kosovski sistem, a sa druge – formiranje takozvane Zajednice srpskih opština. Podseti se šta to beše ZSO.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.