Privredne komore Kosova i Srbije danas u Prištini; Služba za informisanje PKS ne uspeva 22 dana da odgovori na pitanja KoSSeva

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kosova (PKK) organizuju danas i sutra u Prištini susrete predstavnika kompanija iz građevinskog sektora i radionicu na temu "Trenutno stanje i perspektive u oblasti građevinarstva," saopštila je Služba za informisanje Privredne komore Srbije. Ovaj susret dogovoren je nakon nedavno održanih susreta iz oblasti energetike i poljoprivrede, u skladu sa Akcionim planom saradnje ove dve komore. 

Služba za odnose s javnošću Privredne komore Srbije 22 dana ne odgovara na pitanja koje KoSSev uredno postavlja

KoSSev od 20. oktobra bezuspešno pokušava da od službe za odnose s javnošću PKS dobije zvanični komentar na prijem PKK u Evrokomoru, kao i odgovore na pitanja – zašto je srpska delegacija bila uzdržana, a nije, na primer, kako bi se moglo očekivati, glasala protiv, te da li će se i šta, nakon te odluke, promeniti u odnosima dve komore, odnosno, kakvom dinamikom se nastavlja saradnja​. Iako više od 20 dana uredno pozivamo i šaljemo pitanja, dobijali smo različita opravdanja, sve do najnovijeg višednevnog ignorisanja naših mejlova. Od službenice za odnose s javnošću, Nade Mitrović, prvobitno smo dobili mejl da će odgovor na naša pitanja "proslediti sutra". Nakon podsetnika da odgovor nije stigao u naznačenom roku i da ga još uvek čekamo, ova službenica je odgovorila da je "došlo do promene", te da je "savetnik koji je trebalo da pripremi pitanja odsutan", nakon čega je na više naših mejlova stizao odgovor da je "savetnik i dalje odsutan". U telefonskom razgovoru sa drugim službenikom za odnose s javnošću, Nikolom Vukomanovićem, 28. oktobra, on je obećao da ćemo odgovore dobiti, odbivši da precizira kada i dodajući da će o pitanjima portala "KoSSev", "početi da razmišlja" od ponedeljka – 2. novembra, tek kada se delegacija privrednika "vrati iz Rusije". Od tada nam nije više stigao nijedan odgovor. S obzirom na promenu okolnosti i dinamiku događaja dok očekujemo odgovore, KoSSev je ovoj službi u međuvremenu poslao i dva dodatna pitanja. Kako su predsednici privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana, na skupu u Bečićima, podržali inicijativu PKS i PKK da EU produži Autonomne trgovinske mere (ATM), odnosno pravo na bescarinski izvoz u Evropsku uniju, koje ističu 31. decembra, a dve komore uputile  i zajedničko pismo u kojem zahtevaju da se produži ATM, pitali smo službu za odnose s javnošću kako je u ovom zajedničkom pismu predstavljena PKK, odnosno Kosovo – kao nezavisna država, sa oznakom "Republika Kosovo" ili Kosovo sa fusnotom?  Odgovor ni na ovo, kao ni na prethodna pitanja nije stigao. Konačno, postavili smo i dodatno pitanje – koliko zaposlenih u Službi za odnose s javnošću radi u PKS?

KoSSev i ovim putem poziva ovu službu PKS da odgovori na naša pitanja, i nastaviće da insistira na odgovorima.

Ovaj privredni događaj svakako će biti odlična prilika da se postignu rezultati: uspostavljanje poslovne saradnje kompanija iz oblasti građevinarstva i industrije građevinskog materijala, a posebno organizovanje zajedničke proizvodnje, formiranje zajedničkih preduzeća, konzorcijuma i drugih oblika udruživanja radi zajedničkog učešća na javnim tenderima," navodi PKS.

Predviđeni su susreti i sa predstavnicima kosovske privredne komore radi unapređenja međusobne saradnje i povezivanja i u drugim sektorima, kao i uklanjanja trgovinskih barijera u regionu, dodaju iz Beograda pred današnji susret u Prištini.

Susret se organizuje u hotelu Sirius.

Dvogodišnja saradnja kroz redovne sastanke i više inicijativa

Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova već dve godine održavaju redovne sastanke pod pokroviteljstvom Evrokomore, a krajem prošlog meseca učestvovale su i na skupu u Bečićima, kada su predsednici privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana podržali inicijativu PKS i PKK da EU produži Autonomne trgovinske mere, odnosno pravo na bescarinski izvoz u EU, koje ističe 31. decembra. Tada je, kako je PKK saopštila, ova komora, predstavljena kao punopravna članica Investicionih komora privrednog foruma zapadnog Balkana.

Tehnički timovi PKS i PKK su, tokom tzv. briselskog pocesa, sačinile i zajednički izveštaj za uspostavljanje železničkog saobraćaja na Kosovu i Metohiji sa centralnom Srbijom, a 9. maja su prvi put u Prištini organizovale neposredne poslovne susrete privrednika sa Kosova i iz centralne Srbije koji je okupio više od 70 poznatih privrednika i kompanija.

PKK član Evrokomora; Čadež član Borda direktora

Privredna komora Kosova (PKK) postala je 16. oktobra u Luksemburgu punopravna članica najveće Unije privrednih komora Evrope – "Eurochambers". Za članstvo Kosova glasale su tada i zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, dok su Srbija i Rusija bile uzdržane. Na istom zasedanju, predsednik PKS, Marko Čadež, izabran je za člana Borda direktora Evrokomora iz redova zemalja van EU. 


Predsednici privrednih komora iz Beograda i Prištine na debati NUNS-a i KosovaLive

Privredne komore Srbije i Kosova sačinile zajednički izveštaj za uspostavljanje železničkog saobraćaja

Kosovo revitalizuje železnicu – faza i na Severu Kosova; vrednost Srbije veća od 206 miliona evra​

Srpski i kosovski privrednici po prvi put zajedno u Gračanici na Dan pobede

Privredne komore Srbije i Kosova – prvi susret privrednika​

U Rimu sastanak privrednih komora Kosova i Srbije: Razgovori o poštanskom i železničkom saobraćaju​


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.