Oslobođena i preostala dvojica aktivista Srpske u Štrpcu od optužbi da su terali na glasanje

Pred Osnovnim sudom u Uroševcu, u veću lokalnih sudija kojim je predsedavao sudija Musa Konđelji, danas je, posle skoro godinu dana sudskog procesa, doneta oslobađajuća presuda kandidatu za gradonačelnika Štrpca Nenadu Filipoviću i aktivisti građanske inicijative "Srpska" Milanu Rusimoviću. Filipovića i Rusimovića je Odeljenje za teška krivična dela Osnovnog tužilaštva u Uroševcu optužilo da su pretnjama uticali na slobodnu volju glasača, terajući ih da glasaju za građansku inicijativu "Srpska".

"Ovaj predmet je jedan u nizu po optužnicama koje su širom Kosova podignute protiv pripadnika građanske inicijative 'Srpska' tokom poslednjih lokalnih izbora. Učinak srpskih advokata u ovim predmetima je stoprocentno uspešan. U ovom predmetu branioci okrivljenih smo bili advokat Miro Delević i ja," rekao je za KoSSev advokat Dejan A. Vasić.

Vasić je od početka ovog sudskog procesa bio uveren u nevinost ovih Srba, kako je više puta od 30. januara, kada je suđenje i započelo, izjavljivao, istakavši istu ocenu i sada. A jedan od optuženih, Nenad Filipović, posredstvom advokata izjavio je:

"Posle dve godine političkog progona i torture kojima smo bili izloženi, drago mi je da je u potpunosti dokazana naša nevinost i besmislenost optužnice. Zahvaljujem našim braniocima Dejanu Vasiću i Miru Deleviću na profesionalnosti, kao i Kancelariji za KiM na podrsci."

Tužilaštvo za teška krivična dela u Uroševcu teretilo je Nenada Filipovića koji je bio i nosilac liste Građanske inicijative "Srpska" na kosovskim izborima 2013, da je u saizvršilaštvu sa drugoptuženim, Milanom Rusinovićem, tokom izborne kampanje pretio jednoj od korisnica minimalnog ličnog dohotka – da će joj se isti i ukinuti u slučaju da ona ne glasa za Srpsku.
 
Ovoj optužnici prethodila je slična optužnica Osnovnog suda u Gnjilanu, a protiv Živorada Jovanovića, Vitomirke Gavrilović i Nenada Stojkovića iz Parteša, koji su se teretili da su pretnjom ukidanja socijalne pomoći primoravali birače da izađu na izbore i podrže listu "Srpska". 
 
Nenad Stojković, međutim, oslobođen je optužbi zbog nedostatka dokaza.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.