Privedena na Merdaru pa puštena da se brani sa slobode

Merdare prelaz dan
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Pripadnici Kosovske policije uhapsili su noćas na Merdaru, Milu Anđelković, iz sela Novake kod Prizrena, saopštila je jutros Kancelarija za KiM, a za KoSSev potvrdio njen branilac Dejan Vasić. Uhapšena je zbog navodnih falsifikovanih papira za stan, a nakon saslušanja puštena je da se brani sa slobode.

Kako navode iz Kancelarije za KiM, Anđelković, koja je povratnica iz sela Novake, sprovedena je nakon hapšenja pod pratnjom policije u stanicu u Suvoj Reci.

KoSSev je ovog jutra zatražio pisanim putem od Kosovske policije potvrdu o hapšenju Mile Anđelković kao i druge informacije o okolnostima koje su dovele do hapšenja.

Odgovor policije stigao je nešto posle 16:00.

„Vaš zahtev se odnosi na lične podatke koji su zaštićeni zakonom, tako da ne možemo da ih pružimo“, kratko su poručili.

Ona se tereti da je falsifikovala papire za stan u Suvoj Reci, koji je, kako se dodaje u saopštenju, njen otac dobio od Elektrokosmeta, još 1998. godine.

Iz Kancelarije preciziraju da u ovom stanu živi Albanac koji je bivši kolega njenog pokojnog oca, te da je, iako je doneto rešenje o iseljavanju, napravljen dogovor da on ostane u stanu i plaća kiriju.

Međutim, kako dodaju, kiriju je platio samo jedan mesec, a posle toga je nastavio da bespravno živi u stanu.

Navode i da su odmah nakon hapšenja obezbedili advokata i obavestili sve relevantne predstavnike međunarodnih misija na KiM-u.

Advokat Mile Anđelković, Dejan Vasić, potvrdio je danas za KoSSev da je njegova klijentkinja saslušana.

„Pošto je tužiocu u Prizrenu dostavljena dokumentacija u vezi sa stanom koji je navodno sporan, tužitaljka je obavila saslušanje, otklonila nesporazum i pustila osumnjičenu da se brani sa slobode“, naveo je Vasić.

Dalji tok postupka, sada zavisi od tužioca, dodao je Vasić.

„Hapšenje Mile Anđelković još jedan je od brutalnih primera zastrašivanja Srba povratnika na Kosovo i Metohiju. Očigledna je namera vlasti u Prištini da se Srbi različitim mehanizmima pritisaka i pretnjama hapšenjem odvrate od povratka“, ocenjuju iz Kancelarije za KiM.

Podsetili su da je jedna od tema o kojima se razgovaralo nakon nastavka dijaloga u Briselu bilo upravo pitanje raseljenih lica.

Međutim, kako dodaju, zbog nedostatka političke volje u Prištini, još uvek ne postoje potrebni uslovi za povratak raseljenih Srba, te da to pokazuje i primer Anđelković.

Zatražili su reakciju Brisela i međunarodnih misija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.