Osmani i Kurti sa KBS: Sinonim za suverenitet, teritorijalni integritet i savezništvo

FOTO: Vjosa Osmani/Fejsbuk stranica

„Naša vojska“ – dve reči kosovske predsednice uz grupni portret su za sat vremena dobile preko 13,000 sviđanja na Fejsbuku.

U toku je održavanje 12-dnevne obuke za izvođenje vojne vežbe „Defender Europe“ na đakovičkom aerodromu. Zajedničku akciju vojski SAD, Hrvatske, Albanije i KBS koji je u vežbi opredelio 330 svojih pripadnika u sklopu vežbe koju izvodi 27 nacija sa 28 hiljada vojnika, kosovski premijer Aljbin Kurti opisao je kao „najveću vojnu obuku nakon Drugog svetskog rata“.

Ovim povodom dva zvaničnika obišli su KBS, a tu je bio suprug kosovske predsednice u uniformi KBS.

„Među 28 hiljada vojnika iz 27 zemalja koje učestvuju u ovoj vežbi, tu su takođe i specijalne jedinice kosovskih bezbednosnih snaga sa preko 300 vojnika. Ovo je po prvi put Kosovo učinilo zemljom domaćinom ovako velike vežbe koju predvode SAD“, objasnio je Aljbin Kurti na svojoj Fejsbuk stranici.

On kaže da to što je Kosovo primilo američke vojnike i što se izvodi zajednička obuka sa vojnicima zemalja saveznika, „podiže sposobnost i spremnost vojnika KBS-a i njihovu saradnju sa strateškim partnerima“.

„KBS je sinonim za našu državnost, zaštitu suvereniteta i teritorijalni integritet. Ovo je danas pečat naše zajedničke sudbine u službi slobode“, kazala je na ovoj vežbi Vjosa Osmani, prenose kosovski mediji njene reči.

Istovremeno je priču o KBS, slobodi i državnosti, povezala sa OVK u ratu ’99.

„Pre 22 godine, muškarci i žene vođeni idealom slobode postrojili su se pod amblemom OVK i dokazali naše insistiranje na sticanju slobode. Imali su hrabrosti i odlučnosti da se založe za slobodu. Imali su sreću da deluju pod zastavom moćnog saveza sa Zapadom. U to vreme, kao da smo danas znali da smo, braneći svoje domove, boreći se za svoju slobodu, branili vrednosti univerzalne slobode i doprineli njihovoj zaštiti, 22 godine kasnije, mi njihovi sinovi i kćeri, povezali smo svoje ciljeve sa strateškim opredeljenjem sa SAD da osiguraju i garantuju slobodu. Kao zemlja i nacija imali smo misiju da zaštitimo svoju domovinu i poštujemo druge slobode“.

S druge strane, Vjosa Osmani optužuje Srbiju da destabilizuje region organizovanjem vojne vežbe sa Rusijom.

„Dok Kosovo i druge zemlje u regionu učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama sa američkom vojskom Defender21, Srbija pojačava uticaj Kremlja i destabilizuje region organizovanjem zajedničke vežbe sa ruskom vojskom“, poručila je Osmani prošle nedelje.

Defender Europe 21 završava se sutra. Deo aktivnosti u sklopu ove vežbe odvijao se pre oko mesec dana u luci Drač, a u njima su uzeli učešće i pripadnici KBS-a.

Srbija je sa druge strane u maju održala antiterorističku pokaznu vežbu specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije.

Srpsko ministarstvo odbrane, saopštilo je da je reč o vežbi pod nazivom „Zajednički odgovor 2021“, koja se odvija u širem rejonu Deliblatske peščare, u svrhu uvežbavanja komandi i jedinica, razmene iskustava i prenošenja znanja i veština iz savremene borbe protiv terorizma.

„Tokom obuke se, na kopnu, vodi i u vazduhu, uvežbavaju taktičke radnje i postupci specijalnih jedinica u izvođenju protivterorističkih dejstava, uz korišćenje naoružanja i opreme na upotrebi u Vojsci Srbije i Oružanim snagama Ruske Federacije, a biće izvedena i taktička vežba sa bojevim gađanjem“, precizirali su.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.