Priština uputila verbalnu notu državama EU o dijalogu sa Beogradom

Brisel EU

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, sinoćno izdanje)

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova uputilo je preko svojih ambasada verbalnu notu državama Evropske unije o dijalogu Kosovo-Srbija.

U odgovoru za Kohu Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da ova verbalna nota sadrži stav o dešavanjima u procesu dijaloga.

„Obaveštavamo vas da je Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, preko ambasada Republike Kosovo, verbalnom notom prenelo svoj stav u vezi sa najnovijim dešavanjima u procesu dijaloga između Republike Kosovo i Srbije“, navodi se u odgovoru MSP-a.

Iz Ministarstva nisu izneli više detalja u vezi sa sadržajem ove verbalne note, ali su dodali da „ovakve prepiske predstavljaju standardnu diplomatsku komunikaciju, čiji sadržaj ne komentarišemo“.

U usmenoj noti je, prema saznanjima, izneto protivljenje i ozbiljne kritike na račun specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka i „njegove jednostranosti u procesu dijaloga“.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Džefri Hovenijer, izjavio je tokom srede da SAD imaju puno poverenje u Evropsku uniju u posredovanju u dijalogu.

On je rekao da SAD imaju poverenja u visokog predstavnika EU Žozepa Borelja i u specijalnog izaslanika za dijalog Kosovo-Srbija, Miroslava Lajčaka.

Hovenijerova izjava dolazi dva dana nakon što je premijer Kosova Aljbin Kurti uputio optužbe protiv Lajčaka, kojeg je opisao kao jednostranog posrednika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.