Priština ukinula takse od 18% na uvoz stoke, ali i robe za potrebe verskih zajednica

Carina Takse Kamioni Granica

Na današnjem sastanku kosovske vlade odlučeno je da se roba životinjskog porekla oslobodi carinskih dažbina, ali se u saopštenju vlade ne ističe da je ovom odlukom obuhvaćena i roba iz Srbije.

Odluka je doneta na predlog Ministarstva finansija i podrazumeva oslobađanje od carinskih dažbina na uvoz robe životinjskog porekla, i to: konja, magaraca, mazgi, goveda, svinja, ptica i drugih živih životinja, precizirano je u saopštenju.

Takse na uvoz stoke na Kosovo iznose 18%, a kosovski eksperti su upozoravali da zbog visine ove takse dolazi do povećanog krijumčarenja robe ovog porekla usled čega se ugrožava zdravlje krajnjih konzumenata takve robe.

Posle više meseci, od juče se na kioscima na Severu Kosova pojavila i dnevna štampa, koja je takođe prestala da dolazi kada su takse uvedene u novembru. Međutim, kako je Zvezdan Mihajlović iz firme KIM Beokolp koja radi distribuciju štampe rekao juče za Radio Kontakt Plus, za štampu je plaćena carinska dažbina od 100 odsto. Podsetimo, odmah po uvođenju taksi distributeri srpske štampe su izjavili da su bili spremni još tada da plate ovu cenu, kako bi novine stizale do čitaoca na KiM-u, ali da je problematično za njih bio još jedan zahtev kosovske carine – a to je da na fakturama bude naznačeno da je roba namenjena za „Republiku Kosovo“. Međutim, Mihajlović je sada rekao da to ovog puta „nije bio zahtev“

Takse je oslobođena i roba uvezena za potrebe verskih zajednica, a sa ciljem obezbeđenja njihove finansijske postojanosti, navodi se dalje u saopštenju.

O problemima koje ima zbog ove takse, za KoSSev je pre nekoliko meseci govorio i vlasnik klanice i mesare „Lešak-Kom“ Radomir Vlašković.

Govorio je da ga pogađa nelojalna konkurencija koja nastaje usled krijumčarenja. Objasnio je da je stopa na uvoz stoke u Srbiji 10%, a na Kosovu 18%, te da je ta razlika od 8%, dovoljna da podstakne ljude na šverc, zbog čega na tržištu ima mesnih proizvoda koji su za istih 8% jeftiniji od njegovih.

Međutim, njegov daleko veći problem je taksa na uvoz sve robe iz Srbije koja iznosi 100%. Ukoliko ta mera ostane na snazi, on će biti primoran da ugasi pogon, najavio je ovaj vlasnik klanice sa Severa na debati u februaru.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.