Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“ poziva na bojkot predstojećih izbora

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

Pokret „Otadžbina“ je pozivao sve Srbe sa KiM, ali i one u raseljeništvu da bojkotuju predstojeće „separatističke izbore“ za gradonačelnike u severnim opštinama koji su zakazani za 19. maj.

Ovaj pokret u saopštenju za medije Srpsku listu označava kao separatističku stranku budući da je registrovana po kosovskim zakonima i „svi gradonačelnici polažu zakletvu na separatističkom ustavu, sa žigom i amblemom nezavisne države Kosovo“, objašnjavaju svoje viđenje.

Poziv na bojkot argumentuju činjenicom da su i Albanci bojkotovali srpske izbore, te da su sve vlasti pre Vučićeve organizovale srpske izbore na teritoriji KiM.

Vučić „namiriše pare kao miš zemljotres“

U saopštenju još iznose i tvrdnje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prodao državnu granicu Srbije za 10 miliona evra, kao i da je instalirao takozvano integrisano upravljanje granicama između južne srpske pokrajine i ostatka Srbije.

„Oni koji malo bolje poznaju Aleksandra Vučića znaju da je za njega novac sve, „namiriše pare kao miš zemljotres“, dodaju iz „Otadžbine“.

„Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ još jednom poziva sve Srbe na Kosovu i Metohiji kao i one koji su napustili rodno ognjište da bojkotuju ove separatističke izbore. Albanci su više od dvanaest godina bojkotovali sve izbore, od lokalnih do republičkih, koje je raspisivala Skupština Srbije da bi stigli na korak od stvaranja sopstvene države na tlu Republike Srbije. Jedini lokalni izbori prihvatljivi za Srbe su oni koje bi raspisala Skupština Srbije. Sve vlasti pre diktatorskog režima Aleksandra Vučića organizovale su i sprovodile lokalne izbore u južnoj srpskoj pokrajini. Marionetski režim Aleksandra Vučića to ne želi jer bi time ugrozio državnost samoproglašene republike Kosovo koju je on Briselskim sporazumom postavio na čvrste temelje“, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, juče je članovima Srpske liste potvrđena kandidatura za izbore gradonačelnike u opštinama na Severu zakazanim za 19. maj, nakon nekoliko dana neizvesnosti zbog odbijanja članova pokreta Samoopredeljenje u CIK-u da glasaju za potvrdu kandidatura predstavnika Srpske liste.

Reakcija Srpske liste

Povodom optužni Otadžbine oglasila se kasnije u toku dana i sama Srpska lista. Navode da „lopov u poštenje ne veruje“, pa tako i „članovi bivšeg režima koji je uspostavio granicu između Srba i Srba ne veruju da se Srpska lista umesto kuknjave i zabijanja glave u pesak bori za život Srba na Kosovu i Metohiji“.

Dodaju i da su „napade na Srpsku listu ove kvazi patriote dogovorili sa radikalističkim pokretom Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, koji isto kao ove aveti prošlosti žele da na čelo srpskih opština dođu Kurtijevi kandidati“.

Povezani članci:

CIK nije potvrdio kandidate Srpske liste; Đurić: Dalje učešće Srba u prištinskim institucijama besmisleno

Vučić: Srpska lista podneće žalbu CIK-u

Srpska lista se žalila na odluku CIK-a; Helt: Pitanje je da li je odluka CIK-a politički mudra, stvari su dovoljno komplikovane

Samo sudska zabrana može da utiče na kandidature, CIK mora da potvrdi kandidaturu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.