Priština: Skup o napadima i pritiscima na novinare bez srpskih novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu oštro je danas protestovalo zbog odluke Kancelarije glavnog tužioca na Kosovu da, kako navode, izostavi i onemogući učešće predstavnika medija na srpskom jeziku i ovoj novinarskoj asocijaciji na današnjem okruglom stolu o krivičnim delima nad novinarima, koji se održava u Prištini. Na ovu temu priliku da diskutuju dobili su samo predstavnici kosovskih tužilaštava, novinarskih i medijskih organizacija kosovskih Albanaca i predstavnici OEBS-a, tvrde iz srpskog udruženja. U OEBS-u su potvrdili da su sa skupa izostali članovi Udruženja novinara Srbije, ali su istakli da OEBS nije organizator, već da je samo dao podršku održavanju skupa. Upravo je OEBS, videvši da na spisku učesnika nema srpskih novinara, savetovao tužilaštvo da se pozove Udruženje novinara Srbije. Nije bilo korektno isključiti Udruženje novinara Srbije koje je registrovano i aktivno na Kosovu​, naveo je portparol, Senad Šabović. Na dnevnom redu ovog skupa se upravo razgovara o napadima i pritiscima na novinare koji su prijavljeni tužilaštvu. Do objavljivanja ove vesti nismo uspeli da uspostavimo kontakt sa Kancelarijom glavnog tužioca.

Poziv predsedniku UNS-a na Kosovu, Budimiru Ničiću, i malom broju predstavnika srpskih medija stigao je 17 sati pre održavanja događaja, a zapravo posle isteka datog roka za prijavljivanje učešća. Poziv im je elektronskom poštom poslat sinoć, u 19.22 i sadržao je jasnu napomenu da učešće može da se prijavi toga dana do 16 sati – skoro tri i po sata posle roka, objasnili su u DNKiM.

"UNS sa svojim ogrankom na Kosovu smatra da izostavljanje relevantnih organizacija poput naše, koja okuplja više od 100 novinara i medijskih radnika na Kosovu, kao i predstavnika medija na srpskom, predstavlja flagrantnu diskriminaciju, koju je ovog puta sprovela Kancelarija glavnog tužioca Kosova, uz podršku OEBS-a," istakao je DNKiM.

Istovremeno, srpski novinari su upozorili da nema nikakvog napretka u istragama ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu i da UNS ima evidenciju za sedam ubijenih i nestalih kolega koji su izveštavali za medije na srpskom, kao i za šest ubijenih novinara koji su radili su za kosovske medije na albanskom jeziku. 

Šabović: OEBS nije organizator, zatražio da učestvuju i srpski novinari, nije korektno isključiti UNS registrovan na Kosovu

U razgovoru za KoSSev, portparol OEBS-a, Senad Šabović, potvrdio je da srpski novinari nisu bili pozvani, ali i da događaj nije organizovao OEBS:

"Po mojim saznanjima to je tačno. Ne znam koji su tačni razlozi zašto srpski novinari nisu pozvani. Ono što želimo mi da naglasimo jeste to da je OEBS samo pružio podršku organizaciji skupa, a da je organizator Kancelarija javnog tužioca. Dakle, ona je, kao organizator odlučivala po panelima i učešću na skupovima."

Šabović je istakao takođe:

"Slažemo se sa konstatacijom u saopštenju koje je izdalo Udruženje. Nije bilo korektno isključiti Udruženje novinara Srbije koje je registrovano na Kosovu. Smatramo da ne postoji valjan razlog za isključivanje jednog udruženja koje je aktivno i registrovano na Kosovu."

Iz OEBS-a su objasnili i da su, videvši da se na spisku učesnika skupa o medijima Kancelarije kosovskog tužilaštva ne nalaze srpski novinari – članovi udruženja novinara Srbije na Kosovu, savetovali organizatora da pozovu i ovo udruženje, što bi upravo mogao biti razlog zašto je poziv srpskim novinarima stigao posle roka za prijavu.

Još uvek bez odgovora iz Kancelarije kosovskog tužilaštva

Šta je bio motiv za Kancelariju kosovskog tužilaštva i kako objašnjavaju selektivno pozivanje i kako komentarišu optužbe na svoj račun o diskriminaciju novinara, do objavljivanja ove vesti iz ove kancelarije nismo uspeli da saznamo.

Na dostupne brojeve telefona Kancelarije tužilaštva Kosova sa zvanične Internet stranice tužilaštva nije se niko javljao, a u međuvremenu smo uputili i pitanja pisanim putem, zatraživši da potvrde istinitost navoda Udruženja novinara Srbije i objasne razloge zašto su članovi ovog udruženja pozvani nakon što je istekao rok za prijavljivanje učesnika ovog okruglog stola.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.