Priština: Sednica počela odavanjem počasti preminulom senatoru; Usvojeni amandmani međunarodnih sporazuma

sednica
FOTO: Koha

Danas je u Prištini održana nova plenarna sednica na kojoj su poslanici razmatrali nekoliko tačaka. Izglasan je Nacrt zakona o potvrđivanju amandmana Međunarodnog sporazuma sa Evropskom investicionom bankom o finansiranju projekta obnove železnice 10.

Današnja plenarna sednica počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola. Predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca (Glauk Konjufca), zahvalio mu se na doprinosu koji je dao da bi, kako kaže, „Kosovo postalo nezavisno“.

Tokom minuta ćutanja ustali su svi poslanici u skupštinskoj sali, ali ne i oni iz Srpske liste, prenose prištinski mediji.

Bob Dol preminuo je juče u 98. godini života. Prištinski zvaničnici su se juče listom oglašavali, nazivajući ga „prvim pravim prijateljem“, te navodeći da je „kosovska nezavisnost usko povezana sa njegovim doprinosom“.

Najviši prištinski zvaničnici danas su odali počast Dolu i polaganjem venca ispred biste koja je postavljena u Prištini u njegovu čast avgusta meseca prošle godine.

Ceremoniji su prisustvovali kosovska predsednica, predsednik skupštine, ali i otpravnik poslova ambasade SAD u Prištini, Nikolas Đakobi.

Na današnjoj sednici izglasan je Nacrt zakona o potvrđivanju amandmana povodom Međunarodnog sporazuma sa Evropskom investicionom bankom o finansiranju projekta obnove železnice 10.

Kako prenosi Koha, ovaj Nacrt je izglasan sa 84 glasa „Za“, bez uzdržanih i protiv.

Skupština je ujedno odobrila i Nacrt zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji između kosovskog Ministarstva prosvete, nauke, tehnologije i inovacija i Austrijske razvojne agencije za realizaciju Projekta Istraživanja i primenjene nauke u visokom obrazovanju (HERAS +).

Sa druge strane, prištinska Koha piše da ovaj nacrt zapravo nije izglasan u prvom krugu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.