Portparol EU: Ne postoji spremnost Prištine i Beograda za dijalog

Kurti Vučić
FOTO: Preuzeto sa sandzacke.rs

Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.

Peter Stano, portparol EU naveo je da je preduslov za održavanje narednog sastanka spremnost strana da se dogovore o konkretnim rezultatima za dobrobit svojih građana.

„Nedavni kontakt visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost (Džozefa Borelja) i diplomatija u njegovo ime od specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka pokazali su da u ovom trenutku ne postoji takva spremnost”, naveo je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

Naime, mogućnost održavanja novog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučiċa i kosovskog premijera Albina Kurtija (Aljbin) do kraja godine, prošlog meseca nagovestio je šef evropske diplomatije Džozef Borelj.

Krajem novembra specijalni izaslanik EU za dijalog posetio je Beograd i Prištinu u pokušaju da organizuje novu rundu razgovora na najvišem politčkom nivou.

Izvori RSE potvrdili su da se Lajčak vratio „potpuno obeshrabren“ nakon razgovora sa srpskim odnosno kosovskim političarima.

Od kada je preuzeo dužnost šefa kosovske vlade Aljbin Kurti se dva puta u okviru dijaloga sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučiċem. Oba susreta bila su neuspešna i samo su dokazala koliko su obe strane daleko u shvatanjima. Ovo je bio razlog zašto su evropski zvaničnici uvek govorili da ċe doċi do naredne, odnosno treċe runde, samo ako postoji spremnost da se napreduje u dijalogu.

Inače, kosovski premijer ċe u utorak boraviti u Briselu i sastaće se s visokim zvaničnicima EU, uključujući i Borelja.

Kako tvrde briselski zvaničnici, njegov susret sa Boreljom biće poslednja prilika za ovu godinu da se pokuša organizacija sastanka Kurti-Vučiċ.

Radio Slobodna Evropa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.