Vitia: Do kraja godine 60% stanovništva biće imunizovano, spreman sam da dam ostavku ako se dokaže da sam odbio da potpišem za vakcine

Arben Vitia
Foto: KoSSev

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar zdravlja Arben Vitija (Vitia) rekao je pred poslanicima Skupštine da je situacija u zdravstvenom sektoru pod kontrolom. Kazao je i da će se ažuriranje mera vršiti u zavisnosti od situacije na terenu, prenosi Ekonomia Online.

Rekao je da je poslednjih nedelja zabeležen trend smanjenja broja zaraženih, umrlih i onih kojima je potreban kiseonik.

„Dok je u procesu vakcinacije 66 timova vakcinisalo, očekuje se drugi kontingent vakcina Covax, a sa nekim drugima smo u pregovorima i na dobrom putu da obezbedimo vakcine za imunizaciju od 60% stanovništva do kraja godine“, naglasio je Vitija.

„Situacija u zdravstvenom sektoru je pod kontrolom i sa tendencijom poboljšanja. Prosečno je 900 stacionarnih pacijenata i 650 kojima je potreban kiseonik i 97% uzoraka testiranih kod kojih je potvrđen britanski soj. Svestan sam da se mnogima ne sviđa preduzimanje restriktivnih mera i pokušali smo da rešimo poteškoće kroz koje prolazimo“.

„Mere Ministarstva zdravlja će se ažurirati svake dve nedelje, u zavisnosti od situacije na terenu, a izveštaji kažu da imamo smanjenje broja smrtnih slučajeva, sa 900 hospitalizovanih na 700, sa 700 na kiseoniku na 550. Testiranje se nastavlja prema kriterijumima definisanim od strane Instituta za javno zdravlje Kosova. Od 23. marta do 11. aprila testirano je preko 100 hiljada pacijenata, ili 13% više, dok je 66 timova bilo angažovano u procesu vakcinacije“.

Vitia: Spreman sam da dam ostavku ako se dokaže da sam odbio da potpišem za vakcine

Izvor: Ekonomiaonline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar zdravlja Arben Vitija (Vitia) rekao je da je spreman da podnese ostavku na mesto ministra ako se ispostavi da je odbio potpis za snabdevanje anti-Covid vakcinama, izveštava Ekonomia Online.

„Kao ministar nikada nisam odbacio nijedan potpis koji šteti procesu vakcinacije, spreman sam da dam ostavku na mesto ministra ako se tako nešto potvrdi“, rekao je.

Vitia je tokom ove sednice imao polemiku sa bivšim ministrom zdravlja Armendom Zemajem koji mu se obratio rečima „pogledaj se u ogledalo“.

Vitia je, obraćajući se Zemaju, kazao da ga nije napao ni kada je mislio da je pogrešio, jer kako je rekao, mislio je da će građanima poslati lošu poruku.

„Nijednog trenutka vas ne napadam čak ni kad sam mislio da ste pogrešili, nisam vas napao, jer sam mislio da šaljemo poruku građanima da kada napadate, vidite svoj odraz u ogledalu. Poštovao sam vaš potpis,koliko ste vi poštovali vaš potpis“, rekao je.

Prošle nedelje je objavljeno da je ministar Vitia odbio da potpiše administrativno uputstvo za kupovinu vakcine Covid-19.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.