Priština: Predložene mere – početak školske godine se odlaže za 26; Ne menjaju se pravila za kafiće

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Gradonačelnici su danas održali virtuelni sastanak sa ministrom zdravlja, Arbenom Vitiom, kako bi razgovarali o situaciji u vezi sa pandemijom kovid-19, sa posebnim naglaskom na nove mere posle 13. septembra.

U saopštenju za javnost Asocijacije opština navodi se da je Vitia na ovom sastanku informisao gradonačelnike o trenutnoj situaciji sa pandemijom, a posebno međuinstitucionalnim aktivnostima protiv ove pandemije.

„Rekao je da smo u ovom trenutku imali mnogo sastanaka kako bismo procenili stanje u vezi sa infekcijom. On je takođe rekao gradonačelnicima da smo danas prešli cifru od milion vakcinisanih na nacionalnom nivou, što je u tom smislu dobar znak, na čemu se ministar Vitia zahvalio gradonačelnicima na njihovom zalaganju u ovom procesu”, navodi se u saopštenju.

Ministar Vitia upoznao je gradonačelnike sa predlogom novih mera za koje se očekuje da stupe na snagu nakon 13. septembra i da će važiti do 26. septembra, a među kojima je i odlaganje početka nove školske godine, prenosi Zeri.info.

Što se tiče gastronomije, iste mere ostaju na snazi do 26. septembra.

Nove mere do 26. septembra:

– Nastava na svim nivoima preduniverzitetskog obrazovanja počinje tek 26. septembra.
– Sastanci su dozvoljeni – samo do 20 ljudi koji, održavaju distancu od 1.5 metar.
– Javne institucije rade samo sa nužnim osobljem.
– Za ugostiteljske objekte nastavljaju da se primenjuju dosadašnje mere.
– Na graničnim prelazima, stariji od 16 godina dužni su da od 13. septembra predoče potvrdu o vakcinaciji ili odgovarajuće testove kao i do sada.
– Kulturni centri i institucije kulture pri MKOS (Ministarstvu kulture, omladine i sporta prim. red,) i opštinama – obustavljaju aktivnosti do 26. septembra.
– Inače, ostale mere nastavljaju da se sprovode kao i u poslednje dve nedelje.

KoSSev: Nove mere kosovske vlade stupiće na snagu 14. septembra, tj. kada prestaje da važi prethodni set mera.

Nakon sastanka sa gradonačelnicima, kosovska vlada trebalo bi da održi sednicu na kojoj će biti doneta konačna odluka o uvođenju novih mera.

Ukoliko predložene mere budu bile odobrene, početak nove školske godine za škole koje rade pri kosovskom obrazovnom sistemu biće odložene za 26. septembar, dok je prethodnom odlukom kosovske vlade bilo predviđeno da đaci krenu u školu 13. septembra.

Sa druge strane, za učenike koji nastavu prati pri srpskom zdravstvenom sistemu, tj. u većinski srpskim sredinama na Kosovu, školska godina je počela još 1. septembra.

Oni slušaju nastavu po trećem modelu ministarstva obrazovanja Srbije – online. Ovo ministarstvo je danas odlučilo da škole u srpskim sredinama i sledeće nedelje rade online.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.