Priština: Osuđena grupa za pokušaj terorističkih napada na crkvu u Mitrovici, diskoteke u Gračanici i KFOR

FOTO: Kallxo

Šestočlana grupa sa Kosova osuđena je danas u Osnovnom sudu u Prištini kaznom zatvora od ukupno 25 godina i 9 meseci zbog planiranja terorističkih napada na KFOR, srpsku pravoslavnu crkvu, kao i diskoteke na Kosovu, javio je prištinski Kallxo.

Osuđeni su na ukupno 25 godina i 9 meseci zatvora. Na deset godina je osuđen prvooptuženi Bujar Behrami, poznat i kao „Ebu Musab El-Albani“, na četiri godine Resim Kastrati zvani „Pc Habibi“, sedam – Gramos Šabani, dve godine i tri meseca Leutrim Musliu, jednu godinu i 6 meseci Aljbert Ademaj i jednu godinu dobila je Edona Haljiti, inače supruga Gramosa Šabanija. Sud je kao dodatnu kaznu naredio i konfiskaciju novca u iznosu od 9000 evra od Bujara Behramija, kao i konfiskaciju vatrenog oružja, automatske puške i 40 metaka od Leutrima Muslijua.

Više detalja o delima za koja je grupa optužena pročitajte u posebnoj vesti: 25 godina zatvora za planiranje terorističkih napada na crkvu u Severnoj Mitrovici, diskoteku u Gračanici i KFOR

Protiv šestočlane, sada već osuđene terorističke grupe, optužnica je podignuta u oktobru prošle godine, nakon više od šest meseci istrage Specijalnog Tužilaštva Kosova. Prema istrazi od prošle godine, odnosno priznanju samog Behramija, kako je preneo Ljajmi tada, njihovi prvobitni plan je bio napad na fudbalsku reprezentaciju Izraela u Skadru, tokom utakmice u novembru 2016, što je osujećeno hapšenjem 19 lica. Grupa je bila povezana sa Ljavdrimom Muhadžerijem.

Pošto je plan osujećen, u narednoj godini odlučili su se na napade na pravoslavne objekte i to prvo za Božić, a pošto je i taj plan propao, onda za Vidovdan, što je na sreću takođe osujećeno.

Planirani su i napadi na dve diskoteke u Gračanici, kao i samoubilački bombaški napad na vozilo KFOR-a, ali i napadi u inostranstvu, Kallxo navodi.

Bujar Behrami je bio sve vreme u komunikaciji sa ‘najpoznatijim’ borcima ISIS-a sa Kosova – Ljavdrimom Muhadžerijem i Ridvanom Aćifijem sve do njihovog ubistva 2017.

„Moja ideja je bila da se napadi izvrše na pravoslavne objekte, za njihov Božić. Na početku nije bilo ni finansijskih sredstava, niti ljudi da bi se nešto uradilo. Ja sam u vezi sa ovim istraživao na Internetu o tome gde se nalaze njihove crkve, a zatim sam vršio istraživanja o bojnim otrovima i eksplozivu,“ u optužnici Specijalnog Tužilaštva Kosova opisuje se Behramijeva izjava.

O terorističkim pretnjama čitajte na našoj tematskoj stranici „ISIS i Kosovo“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.