Osmani i Kurti na godišnjicu smrti Rugove: „Ujedinio Albance protiv srpskog okupatora“

Vjosa i Kurti
FOTO: Ekonomija Onlajn

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Na šesnaestu godišnjicu smrti bivšeg predsednika, Ibrahima Rugove, predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin (Albin) Kurti odali su počast na grobu bivšem predsedniku, prenosi Ekonomia Online.

Predsednica je rekla da je Rugovi bilo teško da deluje u vreme kada je Kosovo bilo pod okupacijom.

Predvodnica zemlje je rekla i da je Rugova bio arhitekta i tvorac nezavisnosti koju narod danas uživa.

Osmani je rekla da će sećanje na njega živeti u mislima i srcima građana Kosova zauvek.

„Danas se navršava 16 godina od smrti arhitekte i tvorca nezavisnosti Kosova, koji je toliko učinio za našu državu da je postao lice ove države. Delovao je i radio u veoma teškom vremenu za narod Kosova, ali je u isto vreme uspeo i da ujedini narod. Danas uživamo u našoj državi, ali i u prijateljstvima koja je predsednik Rugova izgradio sa mnogo truda i posvećenosti“, rekla je predsednica Osmani.

Šef Vlade, Aljbin Kurti, je rekao da je bivši predsednik Rugova bio pravi intelektualac, miran i staložen čovek, racionalan i humanista koji je dao veoma vredan doprinos ujedinjenju Albanaca protiv srpskog okupatora i internacionalizaciji Kosova, piše Reporteri.net.

„Predsednik Rugova je prvi predsednik Kosova, izabran glasanjem naroda i prvi predsednik oslobođenog Kosova. I pre nego što je bio predsednik, dr Rugova je bio angažovani intelektualac, miran i staložen čovek, racionalan i humanista. Dao je neprocenjiv doprinos ujedinjenju Albanaca protiv srpskog okupatora i internacionalizaciji kosovskog pitanja. Zajedno sa predsednicom, danas smo u čast Rugove, položili venac od svežeg cveća na njegov grob“, rekao je Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.