Priština: Posle više odlaganja, sednica o pregovaračkom timu kosovske vlade sutra od 14 časova

21:00 – Sednica sutra u 14.00

Posle više odlaganja i dolaska poslanika Srpske liste u skupštinsku salu, sednica kosovske skupštine nastavlja se, ipak, sutra u 14 časova, potvrdio je predsednik ovog parlamenta, Kadri Veselji.

„Danas smo imali uslove za početak sednice, u isto vreme smo bili u fazi donošenja odluka u pregovaračkom timu Vlade za završnu fazu dijaloga Kosova i Srbije. Predlagač rasprave tražio je da odložimo raspravu i sednica će da se nastavi sutra u 14:00,“ rekao je Veselji, a preneo Express.

Pročitajte još:

Hoti kritikuje odlaganje sednice: Kosovo u opasnosti od kriminalnih bandi

20:05 – Posle više pomeranja, otkazana sednica

Sednica skupštine je odložena i posle novog, a prethodnog pomeranja za 18:30, i najave da su u Skupštinu došli i poslanici Srpske liste, za koje su u međuvremenu kosovski mediji javili da je upravo njihovo povlačenje bio razlog za više celodnevnih odlaganja.

20:30 Deda: Dan srama za kosovsku skupštinu i kolaps vlade

„To je dan srama za Skupštinu Kosova. To je sramno za ovo zakonodavstvo. Pozicija je pokušala da pokaže da postoji većina koje nema i maltretirala nas je ceo dan. Danas je bilo potrebno da se glasa za rezoluciju za zaštitu teritorijalnog integriteta Kosova. Ovi (pozicija) nisu u koheziji među sobom samima,“ rekao je poslanik Alternative za Kljan Kosova Iljir Deda. Celu izjavu pročitajte OVDE

Poslanice Hadži Šalja (Haxhi Shala) i Donika Kadaj-Bujupi kratko su rekle da je sednica odložena, dok je šef parlamentarne grupe AAK Ahmet Isufi izjavio da „sednica neće biti održana danas“ Nisu naveli kada će biti najavama.

Uprkos najavama o dve vanredne sednice za danas, nijedna nije održana zbog prolongiranja prve koju je pre skupštinske rasprave ranije zaszvane na zahtev opozicije u pokušaju da se Hašim Tači spreči da pregovara o razmeni teritorije, sinoć kosovska vlada iznenada sazvala drugu vanrednu na kojoj je trebalo da se verifikuje prošireni pregovarački tim, takođe određen juče.

18:50 – Srpska lista došla u Skupštinu

Tri poslanika Srpske liste nalaze se u sali gde se održava vanredna sednica, prenosi KTV. Rasprava započeta u 9:00 odlagana je više puta danas i po poslednjem pomeranju trebalo je da počne u 18:30.

Sednica za glasanje pregovaračkog tima koju je sazvala trenutna vladajuća koalicija potpuno zavisi od glasova Srpske liste, javlja Gazeta Express.

Ovaj portal javlja da je upravo razlog celodnevnog odlaganja prve sednice upravo povlačenje poslanika Srpske liste, zbog čega se rizikovao uspeh da se izglasa odluka vlade.

Očekuje se da se na ovoj vanrednoj sednici glasa za vladin pregovarački tim, koji je predložio premijer Ramuš Haradinaj sinoć. Ona po sinoćnoj odluci vlade prethodi vanrednoj skupštinskoj sednici sazvanoj na zahtev opozicije koja želi da se izglasa rezolucija kojom se Hašimu Tačiju potvđuje da nema mandat da sa Aleksandrom Vučićem pregovara o, kako to Tači predstavlja, „korekciji granica“ sa Srbijom. Sa druge strane srpski predsednik se zalaže za „razgraničenje (sa Albancima)“, a javnost na obe strane to tumači kao etničku podelu i navodnu razmenu stanovništva.

Srpska lista, zvanično, po sopstvenim saopštenjima, „ne učestvuje“ u vladi svog koalicionog partnera Ramuša Haradinaja od kraja marta, a nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. Kosovski mediji su upravo nedavno najavili povratak ove liste (zvanično) u rad kosovske vlade i parlamenta. Zvaničnici Srpske liste, uprkos navodima da su „u ostavci“, borave u vladinim i skupštinskim prostorijama i obavljaju dužnosti.

17:30 – Sednica kosovske skupštine odložena je po peti put danas za 18:30. Kako piše Gazeta Express, razlog za poslednje odlaganje je nedostatak kvoruma zbog odluke poslanika Srpske liste da bojkotuju ovu sednicu.

13:21 – Nastavak sednice ponovo pomeren za 16:30

U međuvremenu ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izrazio je uverenje da će se izglasati vladin predlog o članovima pregovaračkog tima. Takođe je dodao da će i opozicija biti njegov deo. 

„Pozivamo ih da ostanu u skupštini i glasaju“ – poručio je Pacoli.

Stav vlade je jasan ovaj tim neće moći da pregovara o granicama, ali „ukoliko srpska strana ima svog predsednika prisutnog u pregovorima, onda mora i naša“ – dodao je, prenose kosovski mediji.

13:19 – LDK: Sednica koju je sazvala vlada je „predaja AAK i inicijative opozicije pred pritiscima PDK“

LDK je saopštila da su AAK i NISMA pristali „da igraju Tačijevu igru“ čime narušavaju „državu Kosovo“. Oni su optužili pregovarački tim da će poslužiti samo kao opravdanje za Tačijev tajni dogovor sa Srbijom. U saopštenju LDK se ne komentariše ključna uloga njihove poslanice u davanju kvoruma za održavanje sednice koju je sazvala vlada.

13:18 – Dosadašnju raspravu na vanrednoj sednici, obeležila je pre pauza, nego rad na samoj sednici. Do sada su održane dve pauze. Prva, iako najavljena kao petominutna i to nakon nekoliko uvodnih izlaganja predstavnika više stranaka, trajala je znatno duže i praktično se produžila pauzom za ručak. Prema poslednjim informacijama, sednica se nastavlja u 14:00. Inače kvorum za današnju sednicu, kako piše Koha, dala je poslanica LDK, Teuta Rugova, za koju se podseća da je „jedina iz opozicije“ koja učestvuje u prvoj sednici. Od sinoć je plan bio da se danas održe dve vanredne sednice. Ovu – prvu sednicu sinoć je predsedništvo skupštine zakazalo na zahtev vlade na kojoj je trebalo da se diskutuje, odnosno potvrdi odluka vlade o imenovanju pregovaračkog tima sa Beogradom. Ovi postupci su usledili pošto je zakazana vanredna sednica kosovskog parlamenta na zahtev opozicije, na kojoj se očekuje da se izglasa rezolucija o tome da Tači nema mandat da pregovara o „korekciji granice“.

Prvu sednicu bojkotuje opozicija optuživši vladajuću koaliciju da njome pokušava zapravo da sabotira izglasavanje rezolucije. Sednica se ipak održava prisustvom Teute Rugove, što je dovoljno za kvorum.

Koha piše da je prema izvorima iz skupštine, skupštinska pauza traje duže nego kako je najavljeno zbog neslaganja i unutar vladajuće koalicije.

Bivša poslanica Samoopredeljenja, a sada poslanica Haradinajeve AAK, Donika Kadaj-  Bujupi, predložila je da se glasanje o pregovaračkom timu pridruži i zahtevu Skupštine da se ne pregovara o teritorijalnom integritetu, a čemu se protivi PDK.

Takođe, prema najavama prištinskih medija stranke vladajuće koalicije neće prisustvovati drugoj sednici.

10:17 – Počela je vanredna sednica kosovskog parlamenta. Pratite je OVDE

09:18 – Dve vanredne sednice danas se održavaju u Prištini. Jedna na kojoj treba da se ozvaniči sastav kosovskog tima za ono što se predstavlja kao „finalni pregovor sa Srbijom“, odnosno potvrda da je zamenik kosovskog premijera Fatmir Ljimaj imenovan za šefa kosovskog pregovaračkog tima. Juče je imenovan pregovarački tim sa proširenim sastavom u jeku protivljenja opozicije ali i dela vladajućih stranaka da Hašim Tači nema mandat da razgovara o razmeni teritorija.

Prva sednica počela je u 9 sati na kojoj je plan bio da se poslanici kosovske skupštine izjasne o pregovaračkom timu i to pre druge vanredne sednice parlamenta zakazane u 10 sati. Međutim, Socijaldemokratska partija najavila je da na njoj neće učestvovati, te da je svaka rasprava ona koja se bude održala na sledećem sastanku – sednici kosovske skupštine.

Sednicu u 10 sati zatražila je upravo kosovska opozicija o „angažovanju predsednika Kosova u vezi sa ‘razmenom teritorija’ ili ‘korigovanjem granica’ u dijalogu između Kosova i Srbije“. Imenovanje novog pregovaračkog tima usledilo je posle protivljenja kosovske opozicije i dela vladajućih stranaka ideji kosovskog predsednika Hašima Tačija o korekciji granica, odnosno, kako se ona u javnosti tumači, „podeli“ i „razmeni teritorija“ i u jeku najnovijih očekivanja iz zvaničnog Brisela o postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, odnosno Hašima Tačija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji se, sa druge strane, zalaže za „razgraničenje Srba i Albanaca“.

Pokušaj blokiranja rezolucije opozicije: Na sednicu se čekalo 6 meseci, Haradinaj doslovce izjavio: Nemam vremena da se bavim dijalogom“

Analitičar Albert Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta, koji prati rad u Skupštini, komentarisao je oklevanje vlade da raspiše sednicu sa opozicijom.

Prema njegovim rečima, kako Koha prenosi, cilj je blokiranje usvajanja rezolucije koju je predložila opozicija.

„Sednica koju je Vlada uputila pregovaračkom timu nije ništa drugo nego pokušaj da se blokira donošenje opozicione rezolucije koja zahteva poštovanje Ustava u dijalogu s Srbijom,“ kazao je Krasnići, prenosi Koha.net.

Ne postoji ništa drugo kao objašnjenje za hitnost za „preispitivanja vladine odluke“ na vanrednoj sednici od toga, piše dalje Koha.

Za samu sednicu se inače navodi da se na nju čekalo više od šest meseci, odnosno na samog Haradinaja. Citira se i podseća upravo na njegovu izjavu: „Doslovce je izjavio da nema vremena da se bavi dijalogom.“

Šta je Haradinaj govorio: Haradinaj: Čim se pitanje granica otvori, ja nisam za tim stolom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.