Priština danas bira predsednika, Srbi i dalje pregovaraju

U prištinskoj skupštini danas treba da bude izabran kosovski predsednik, a to nije moguće bez prisustva srpskih poslanika. Lista "Srpska" i jutros pregovara o svojim uslovima. Opozicija zakazala protest pred početak sednice. Jake policijske snage u Prištini.

Šef poslaničke grupe Liste "Srpska" je, u intervjuu za Dnevnik RTS-a, rekao da još nije odlučeno da li će 10 srpskih poslanika u kosovskoj skupštini prisustvovati sednici na kojoj treba da se izabere kosovski predsednik.

"Srpska lista već nekoliko dana ima niz konsultacija unutar liste, sa međunarodnim predstavnicima na Kosovu i Metohiji, koji imaju snagu autoriteta nad kosovskim Albancima. Imali smo konsultacije i sa koalicionim partnerima – imamo zahteve, želimo da se oni ispune brzo, a da međunarodni faktori to garantuju", kaže Simić.

Razgovori se nastavljaju i danas – sve dok se ne postigne dogovor, to jest do početka sednice.

"Ukoliko dobijemo jasne garancije od međunarodne zajednice da će naši zahtevi biti sprovedeni i implementirani u što skorije vreme, sazvaćemo ponovo poslanički klub i doneti odluku", kaže Simić.

Dodaje da se insistira na međunarodnoj garanciji, jer se koalicioni sporazum sa vladajućim strankama na Kosovu u najvećoj meri nije sprovodio.

"Teško im je da prihvate naše zahteve, uključili smo međunarodne predstavnike, kako bi se oni pod njihovim pritiskom realizovali", rekao je Simić.

Ističe da se problemi za Srbe na Kosovu iz dana u dan nagomilavaju i da se zakoni koji postoje ne sprovode.

"Beograd nas je savetovao da donesemo pravu odluku, da ne bude na uštrb ni srpske zajednice ni državne politike koju vodi Aleksandar Vučić", kaže Simić.

Smatra da ni ovog puta neće biti elementarnih uslova za održavnje sednice, kao ni ranije kada je opozicija pravila nerede.

"Očekuje nasilje i konflikt između opozicionih poslanika i policije. Na ulicama Prištine organizovani su protesti i slavlje ukoliko Tači bude izabran za predsednika", kaže Simić.

Protest kosovske opozicije, koji traje mesecima zbog sporazuma Prištine sa Beogradom i Crnom Gorom, zakazan je za 10 časova. Oni se protive izboru Hašima Tačija za kosovskog predsednika.

Za 11 časova je zakazana sednica skupštine na kojoj će poslanici birati između dvojice predsedničkih kandidata iz redova Demokratske partije Kosova (DPK), ministra spoljnih poslova Hašima Tačija i Rafeta Rame.

Jake snage policije upućene su u Prištinu.

Kosovski predsednik mora da bude izabran do 6. marta, inače će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.