Samoopredeljenje: Treća noć na trgu, protest se nastavlja, vidimo se u 10; Tači: Slavite kod kuće

"Treća noć na trgu. Protest se nastavlja. Vidimo se sutra u 10 na našem protestu protiv štetnih dogovora, protiv neustavne vlade i protiv izbora Tačija za predsednika," poručilo je kasno sinoć Samoopredeljenje svojim pristalicama. Kosovska opozicija četvrti dan nastavlja sa protestom pod šatorima na trgu u centru Prištine, protiveći se sporazumima o ZSO i demarkaciji granice sa Crnom Gorom, ali se sada protivi i već izvesnom procesu današnjeg glasanja za predsednika Kosova u skupštini – mesto na koje aktuelni ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači očekuje da bude izabran. Nakon što su juče kosovski mediji javili da se počelo i sa pripremama za slavlje u opštinama u kojima Tači ima podršku – pre svega, njegovom rodnom mestu Srbici, te da se priprema organizovan dolazak pristalica DPK u Prištinu, pred ponoć se oglasio i Tači pozivom pristalicama da "slave u svojim domovima". Sednica kosovske skupštine na kojoj bi poslanici trebalo da glasaju za novog kosovskog predsednika počinje danas u 11 časova. 

Lideri opozicije su u proteklim danima gotovo neprestano pozivali da što veći broj građana danas spreči izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova.

Atmosfera s protesta: Šatori, pilići, voda, razgovori, transparenti, izložba, Imeri sa trga odgovarao na pitanja građana, noćas podeljeno preko 6000 obroka

Region obilaze slike sa trga iz centra Prištine na kojima se već četvrti dan, bez predaha, okupljaju građani – mlađe i starije generacije. Na trgu koji se sada naziva "Skenderbeg", u blizini zgrade kosovske vlade, razapeti su šatori, postavljene stolice na kojima sede uglavnom stariji građani, organizovana je distribucija hrane i pića.

Samoopredeljenje je rano jutros saopštilo da je zahvaljujući solidarnosti građana, noćas distribuirano preko 6000 obroka, prethodnu noć 3,500.

Postavljena je i mobilna izložba sa porukom "Good bye Kosova", sa fotografijama prošlogodišnjeg masovnog odlaska Albanaca sa Kosova u zemlje zapadne Evrope – kako bi ih podsetila na negativno upravljanje Kosovom od strane aktuelne vlade. Mladi opozicioni aktivisti pripremaju transparente sa sloganima protiv i dalje neformirane Zajednice srpskih opština i vlade. "Tači za predsednika? Ne, hvala", jedna je od novih poruka. Usled niskih noćnih temperatura postavljena su burad u kojima se pali vatra, oko kojih se demonstranti okupljaju. Oni, prema izveštajima medija iz Prištine, ističu da su dobro motivisani i da se ne suočavaju sa bilo kakvim problemima kada je u pitanju ovaj protest. Lider Samoopredeljenja, Visar Imeri, sinoć je iz jednog od šatora jedan čas odgovarao na pitanja građana koja su stizala elektronskim putem.

Srpska danas odlučuje da li će glasati za Tačija ili ne; kosovska opozicija tražila razgovor sa Srpskom

Srpska lista još uvek nije donela odluku da li će njeni poslanici sutra glasati za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova. Konsultacije još uvek traju, a predstavnici Srba doneće odluku u interesu srpske zajednice na KiM-u, rekao je juče u Goraždevcu predsednik Srpske liste, Slavko Simić. On je potvrdio da su Srpsku kontaktirali i predstavnici kosovske opozicije, ali da do sastanka predstavnika Srba i opozicije nije došlo zbog, kako je Simić naveo – njihovog odnosa prema Briselskom sporazumu, to jest, Zajednici srpskih opština. Simić je potvrdio i to da Srpska ima "određene" zahteve kada je u pitanju glasanje za Tačija, ne preciziravši o kakvim se zahtevima radi. 

Tačijeve pristalice dolaze u Prištinu iz kosovskih sela i gradova? Derguti: Uprkos Tačiju, ako dođu, poslužićemo ih kafom

Sa druge strane, u Srbici – odakle je Tači, juče se započelo sa pripremama za slavlje, ali i za organizovan dolazak danas u Prištinu, nakon što, kako Tačijeve pristalice očekuju, on u prepodnevnim satima bude izabran za novog predsednika Kosova, javili su takođe kosovski mediji. Koha je juče prenela obaveštenje savetnika u SO Srbica Alberta Redžepija da je organizovan besplatan prevoz autobusima iz ove opštine, dok je KTV javila da se dolazak Tačijevih pristalica u Prištinu organizuje i iz drugih opština.

Nakon ovih vesti, oglasila se i potpredsednica kosovske skupštine – iz redova Samoopredeljenja – Aida Derguti, koja je kasno sinoć izjavila da će pristalice DPK danas na prištinskom trgu dočekati sa kafom.

"Ukoliko dođu, uprkos Tačiju, mi ćemo ih sačekati sa kafom," rekla je Derguti.

Ipak, mogućnost da bi se danas licem u lice mogli naći pripadnici kosovske opozicije i pristalice Tačija i aktuelne vlade, u časovima dok se u kosovskoj skupštini odlučuje da li će Tači, posle isteka Jahjaginog mandata postati novi predsednik Kosova, izazvala je snažne spekulacije da bi u ionako višemesečno napetoj političkoj situaciji na Kosovu, to izazvalo direktan građanski sukob i novo nasilje.

Tači: Nikada više ne sme da bude sukoba i nasilja na ulicama. Slavite u svojim domovima, pokažimo političku zrelost i poštovanje za institucije za koje smo se borili u ratu i miru

U međuvremenu, oglasio se Hašim Tači pozivom svojim pristalicama da ne izlaze na ulice, odnosno, danas ne dolaze na trg u Prištini.

Zahvaljujući im se na "iskazanoj volji" da dođu u kosovsku prestonicu u "masovnom broju" kako bi proslavili izbor "predsednika Republike Kosovo", Tači je na svom Fejsbuk profilu, u sinoćnjoj poruci, pozvao pristalice da "slave u svojim domovima, sa svojim porodicama" čime će "svi pokazati političku zrelost i poštovanje za institucije za koje su se borili u ratu i miru".

Tačijeva objava je za nepuna četiri sata već stekla 10.000 popularnih lajkova.

"Sutra je dan kada će Kosovo svetu dokazati da poštuje institucije, ustav i demokratske procese. Ja ću uvek biti sa vama i pored vas. Prešli smo veoma dugačak i uspešan put. Budućnost će biti sa još više izazova, ali ćemo sve dostići zajedno. Zajedno smo se izborili za slobodu i nezavisnost, zajedno ćemo se integrisati u NATO i EU," naveo je Tači.

Pozivajući svoje pristalice da ostanu u kućama, naglasio je na kraju:

"Niti sutra, niti dan nakon toga i nikada više, ne smeju da budu dani sukoba i nasilja na ulicama. Sutra treba da imamo normalan dan i dostojanstveno slavlje. Ja, koji imam najdublje poštovanje za svakog od vas, pozivam vas da slavite u svojim domovima, sa svojim porodicama, čime ćemo svi pokazati političku zrelost i poštovanje za institucije za koje smo se borili u ratu i miru."

Skupština Kosova ima rok da do 7. marta izabere novog predsednika, ili raspiše vanredne izbore, koje traži kosovska opozicija. Oni su prvobitno javili da će protestovati upravo do ovog datuma, smatrajući tada da će do 7. marta morati da sačeka glasanje za predsednika Kosova.

Kosovska opozicija od početka oktobra 2015. bojkotuje i sprečava održavanje sednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali, što je bio slučaj i na poslednjoj sednici, 19. februara, kada je suzavac bačen tri puta, udaljeno preko 20 opozicionih poslanika, te privedeno 9. Opozicija protestuje protiv sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji sa Crnom Gorom, glasanja za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova, istovremeno tražeći vanredne izbore. 

U nastavku pogledajte galeriju fotografija Samoopredeljenja sa trga na kojem protestuje opozicija u Prištini. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.