Primena sporazuma o nalepnicama na Merdaru: Nisu zabeležene gužve; Jarinje: Dugačka kolona, vozila se propuštaju naizmenično

Foto: RTV Kim

Na Merdaru je počela primena sporazuma od 30. septembra o slobodi kretanja koja podrazumeva prilepljivanje regitarskih oznaka. I dok na ovom prelazu nisu zabeležene veće gužve, na Jarinju je formirana dugačka kolona automobila.

Više vozila je prošlo ovaj administrativni prelaz od 8:00.

Prema rečima vozača, procedura traje kratko, a nalepnice izdaju pripadnici policije sa obe strane.

Nema gužvi, a na licu mesta su prisutni predstavnici EULEKS-a, kao i brojne tv ekipe.

Putnici namernici uglavnom smatraju da je ova odluka mnogo bolja od prethodne koja je podrazumevala izdavanje probnih tablica. Tada su, kažu, gužve bile mnogo veće.

Dejan Paunović vozi robu poreklom iz Hrvatske. Uputio se u Vučitrn.

„To je samo procedura. Kako se veliki dogovore, mi moramo da sprovodimo sve. Cela procedura ne traje previše, nije bilo zadržavanja ovoga puta“, kazao je on.

„Prilikom predaje dokumenata dobijaju se nalepnice, ove bele koje se prelepljuju preko oznaka naše zemlje. Prelepljuje se ono SRB na tablici, grb i oznaka grada. Imam i probne tablice u gepeku, često putujem na Kosovo. Ni jedno ni drugo nije dobro. Treba konačno doneti odluku na čemu smo. Dok to ne reše, igraće se sa nama ovako svakoga dana“, rekla je Jelena Živić.

Novinarskim ekipama koje su na Merdare stigle iz pravca Prištine nije dozvoljeno da pređu i snime vozila sa srpske strane prelaza, javlja RTV Kim.

Sa druge strane, kako javlja Radio Kosovska Mitrovica, na Jarinju u saobraćajnoj traci iz pravca Srbije ovog jutra zabeležene su duge kolone vozila koje čekaju da pređu na teritoriju Kosova.

Kako javlja ovaj medij, kolona je formirana od skretanja ka Kopaoniku do samog prelaza, a saobraćaj u oba pravca kontroliše saobraćajna policija, i vozila pušta naizmenično po 15-20 sa jedne, a potom isto toliko sa druge strane.

Procedura prekrivanja spornih delova registarskih oznaka traje bar jedan minut, tako da se saobraćaj odvija usporeno.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.