BLOG 657. dan epidemije: Srećna Nova! Virus je i dalje tu

Korona - ilustracija
FOTO: Shutterstock

Stigla je Nova 2022! Treća, odnosno četvrta godina pandemije koronavirusa, od kada je krajem 2019, u Vuhanu u Kini otkriven novi korona virus SARS-CoV-2. Svet se dramatično promenio, a virus je i dalje tu, kao i mere zaštite od kojih se mnogi oglušuju. U našem okruženju, Nova godina se u Kosovskoj Mitrovici uglavnom proslavila u kućama. U Prištini su otkazane javne proslave, u Beogradu spektakl na otvorenom, ulice prepune i turista iz inostranstva, dok se svet zaključava.

Srbija: 1,610 novozaraženih, preminulo 25 osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 25 osoba. Zvanično je potvrđeno 1,610 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru su 83 osobe, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 2,109.

U poslednja 24 sata je testirano 10,496 uzoraka.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: 47 novoinficiranih, preminula jedna osoba iz Gnjilana

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 3,482, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz: Prištine – 14, Južne Mitrovice i Prizrena po 5, Peći – 4, Kline, Lipljana i Obilića po 3, Đakovice, Suve Reke i Kosova Polja po 2, Kačanika, Dragaša, Vitine i Gračanice po 1.

Opširnije u posebnoj vesti.

Generalni direktor SZO: Svet ima sredstva za okončanje pandemije

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus u novogodišnjoj poruci izrazio je nadu da bi 2022. godine pandemija kovid-19 mogla da se završi.

On je rekao da svet ima „sredstva za okončanje pandemije“, iako brojevi novih slučajeva u svetu dosežu nove rekorde zbog novog soja omikron, koji se brže širi nego raniji sojevi, ali ima blaže oblike.

Džonson i Džonson docepljivanje efikasno 85 odsto protiv težih oblika virusa

Docepljivanje vakcinom Džonson i Džonson 85 odsto je efikasnije u sprečavanju teških oblika zaraze omikron sojem koronavirusa, prema istraživanju sprovedenom u Južnoafričkoj Republici, gde je taj soj dominantan. Istraživanje koje još nije prošlo recenziju sprovelo je Južnoafričko veće za medicinska istraživanja (SAMRC) među zdravstvenim radnicima od 15. novembra do 20. decembra. Efikasnost dopunske doze protiv omikrona utvrđena je upoređivanjem grupe od 69.000 negovatelja koji su primili dopunsku dozu sa osobama koje nisu vakcinisane, prenosi N1.

Ranije u novembru, drugo južnoafričko istraživanje pokazalo je da vakcina Fajzer/Bajontek pruža 70 odsto zaštite protiv teških oblika zaraze omikronom, ali sa dve doze. Rezultati efikasnosti Fajzer/Bajonteka sa tri doze još nisu objavljeni. Docepljivanje vakcinom Džonson i Džonson takođe povećava broj T-ćelija više od Fajzerove treće doze.

Pojava omikron soja odložila kraj pandemije korona virusa

Pojava omikron soja odložila je kraj pandemije, pa iako je novi soj, prema brojnim svetskim studijama, manje opasan od delta soja, broj infekcija će biti verovatno veći i rezultovaće povećanjem smrtnih slučajeva, izjavio je Majkl Osterholm, direktor Centra za istraživanje infektivnih bolesti pri Univerzitetu Minesota.

„Omikron polako postaje rival najzaraznijem virusu ikada: malim boginjama“, rekao je ekspert za vakcine pri američkom Bejlor koledžu medicine Piter Hotez, koji predviđa da će Amerika do marta imati milion preminulih od kovida, prenosi Tanjug.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.