Prevara sa rokovima za vize, optužnica protiv četvoro za preko 660,000 evra

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Tužilaštvo Prištine podiglo je optužnicu protiv četiri osobe, koje se sumnjiče da su protivpravno pribavile preko 667.950 evra, prevarile više od 400 lica uz tvrdnju da će im biti dodeljeni rokovi za izdavanje vize, kao i za utaju poreza.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, osumnjičeni su od septembra 2019. do kraja oktobra 2020. godine oštetili više od 400 osoba.

U optužnici se navodi da su isti sarađivali sa jednom agencijom u Prištini i prevarili oštećene da će im odrediti datume vize i obezbediti posao u zapadnim i skandinavskim zemljama.

Dalje, navodi se da su osumnjičeni to uradili koristeći svoje profile na društvenim mrežama poput Fejsbuka i Instagrama. Takođe, kako navode iz Tužilaštva, osumnjičeni zarađeni novac nisu prijavili Poreskoj upravi Kosova, gde vrednost izbegnutog iznosa od poreza dostiže vrednost od 50 hiljada evra.

Tužilaštvo tvrdi da su ova lica dovela u zabludu Kosovsku agenciju za registraciju preduzeća (ARBK), dokazujući vlasništvo nad biznisom izmišljenog vlasnika preduzeća.

Tužilaštvo je zatražilo da se ovim licima odredi mera pritvora zbog krivičnih dela, prevare, legalizacije neistinitog sadržaja i poreske utaje, oduzimanja stečene imovine i da se obavežu na isplatu odštete.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.