Aljbin Kurti, alternativni lekar kosovskog zdravlja

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kada su ga žestoko kritikovali zbog zadržavanja ministra Rifata Ljatifija na funkciji, premijer je verovao da i sam zna kako da na bolje popravi zdravstveni sistem. On je formirao komisiju o ministarstvu, kojom će predsedavati sam Aljbin Kurti. U svom novom svojstvu pozvao je lekare rasute širom sveta da se vrate na Kosovo. Komisija je, prema opoziciji, priznanje neuspeha.

Kao i danas, i pre 10 meseci, premijer Kurti je najavio da je doveo uspešnog hirurga koji radi u Americi – da vodi Ministarstvo zdravlja. Postojala je nada da će on unaprediti jedan od oronulih sektora Kosova.

Za deset meseci, Ljatifi je stalno kritikovan zbog nerada i čestih, uglavnom privatnih putovanja. Često se komentarisalo da je Ljatifi doneo inovaciju samom svojom pojavom kao ministar.

A kada se Kurt gotovo svakodnevno podsećao na nastup ministra zdravlja, došao je na ideju kako da zaleči ovaj segment.

Kurti je na sastanku u sredu predložio svom vladinom kabinetu da se formira Izvršna komisija za zdravstvo, čiji je rukovođenje sam preuzeo. „Fragmentisani pristup“, rekao je Kurti, nije bio efikasan.

„Naša vlada je zatekla zdravstvo u teškoj situaciji. Zdravlje je domen koji obuhvata mnoge sektore i slučajeve. Fragmentisani pristup se nije pokazao efikasnim i danas se nalazimo pred situacijom koja zahteva da delujemo hitno, ekspeditivno i multisektorskim integrisanim pristupom“, rekao je Kurti.

Kurti je svoju ulogu šefa zdravstvene komisije započeo govorom hirurzima, koje je u sali okupio hirurg Ljatifi, koji je bio i ministar.

Tokom svog govora, premijer Kurti se proglasio kolegom hirurga, preko veze koju je uspostavio sa ministrom Ljatifijem.

„U dr Rifatu Ljatifiju, i vi imate svog kolegu, ali pošto sam ja njegov kolega, imate i mene za kolegu. Treba nam vaše znanje, vaše iskustvo, vaše veštine, potrebna nam je vaša kultura rada“, rekao je Kurti.

On je obavestio hirurge o formiranju komisije, kojom će predsedavati premijer.

„Pošto je zdravstvo domen rasprostranjen u mnogim sektorima i instancama, formirali smo Izvršnu komisiju za zdravstvo, na čijem sam čelu, da obezbedimo normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema i da otvorimo put zdravstvenoj reformi“, rekao je premijer hirurzima.

Nakon što se Kosovo suočilo sa masovnim odlascima zdravstvenih radnika iz zemlje, Kurti je otvoreno pozvao „kongresmane“ da dođu i rade u domovini.

„Ohrabrujem vas da se vratite i na Kosovo“.

Prema rečima bivšeg ministra zdravlja Armenda Zemaja, stvaranje komisije kojom predsedava Kurti je „priznanje neuspeha“ u upravljanju zdravstvom.

„Političko viđenje je prihvatanje neuspeha upravljanja ovim sektorom, čak i preko ministara koje iza sebe ima Kurtijeva vlada, ali i političkih imenovanja koja su bila u nadležnosti vlade. Stavljanje njega na čelo ove komisije rezultira velikom nekompetentnošću i većom od nesposobnosti sadašnjeg ministra, nema rezultata, to je tendencija kamufliranja neuspeha“, rekao je Zemaj.

Čak je i doktor AAK-a Šemsedin Drešaj skeptičan da će ova komisija išta regulisati u zdravstvu.

Novinar koji izveštava o zdravstvu Bujar Vitija napisao je da Kurti treba da iskoristi komisiju kao posredničku stranku da pomiri aktere u sektoru, koji, prema njegovim rečima, ne razgovaraju među sobom.

„U ovoj situaciji, Kurti u ovoj komisiji mora prvo da pomiri strane, a zatim da pogura stvari napred. Ali sumnjam da će Komisija završiti tako što će premijer doneti odluke koje bi moralo da donesu ministar ili rukovodstvo Univerzitetsko kliničko bolničkog centra“, napisao je Vitija na svom Fejsbuk profilu.

Zdravstvena situacija se smatra alarmantnom i na ivici je kolapsa. Uz druge nepravilnosti u zdravstvenom sistemu, pridodat je i masovni egzodus lekara. Izveštaji govore da je Kosovo ozbiljno ugroženo, posebno bekstvom anesteziologa.

Ministar Ljatifi je više puta govorio o ovom pitanju. U svom intervjuu u julu, ministar ih je, dajući javna uputstva kako lekare treba zadržati u domovini, posavetovao da malo više vole Kosovo.

„Međutim, nije samo plata ta koja će zadržati naše lekare i studente ovde, već moramo malo više da volimo sebe. Ne kažem da nema patriotizma među lekarima, ali treba malo više da volimo Kosovo jer se ne radi samo o novcu“, rekao je Ljatifi.

Dok je Kurti bio kritikovan što je Ljatifi ostao na svom mestu, on kaže da ima stopostotnu podršku premijera u poslu kojim se bavi.

„Imam podršku premijera Kurtija 100 odsto. U trenutku kada budem smatrao da zdravlje nije prioritet, vraćam se u Ameriku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.