Pretpremijera i premijera predstave „Top je bio vreo“ sutra i prekosutra u Gračanici

FOTO: Narodno pozorište Priština / Luka Todorović

Pretpremijera pozorišne predstave „Top je bio vreo“, po romanu Vladimira Kecmanovića, biće održana sutra sa početkom od 20.00 časova u Domu kulture u Gračanici. Dan kasnije sledi premijera na istom mestu i u istom terminu, saopštili su iz Narodnog pozorišta Priština (NPP).

Predstava je rađena u režiji Nenada Todorovića, a u dramatizaciji Ivane Dimić.

Ovo je, kako ističu, prva pozorišna postavka urađena prema romanu „Top je bio vreo“.

„’Top je bio vreo‘ nije o ratu. Nije o odrastanju u ratu, niti o deci u ratu. Nije o opsadi Sarajeva. O žrtvama i zločincima. O merenju krivice na kantaru istorije. Ko je koliko kriv i ko je prvi počeo. Svako ide na svoju stranu. Kod svojih. Tamo je jedino toplo. ’Top je bio vreo‘ je o virusu. Virusu kraja sveta koji nije pred vratima, već je dobrano zaposeo dnevnu. Ušao u spavaću. I drži nam sveću“, kazao je o predstavi reditelj Nenad Todorović.

U predstavi igraju – Milovan Filipović, Predrag Vasić, Anika Grujić, Nebojša Đorđević, Aleksandra Cucić, Ivana Kovačević, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Branko Babović/Ivan Janković, Rade Maričić, Aleksandar Ranković, Igor Filipović, Nikola Ranđelović, Nikola Stanković, Nemanja Janičić, Jasmina Stoiljković, Milica Burazer i Radmila Knežević.

Za scenografiju je bio zadužen Samuel Mgolombane, dok je kostimografiju radila Jelisaveta Tatić Čuturilo. Za dizajn svetla je bio zadužen Nikola Zavišić, a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović. Istovremeno, scenski pokret radila Anka Gaćeša Kostić.

Autor romana „Top je bio vreo“ Vladimir Kecmanović je srpski pisac, scenarista i kolumnista rodom iz Sarajeva.

Napisao je osam romana, jednu istorijsku trilogiju, dve zbirke kratkih priča i tri eseja. Po njegovim delima postavljene su četiri predstave, a po romanu „Top je bio vreo“ snimljen je i igrani film. Dobitnik je više književnih nagrada.

Za roman „Top je bio vreo“ koji govori o opsadi Sarajeva dobitnik je nagrade „Meša Selimović“.

Ivana Dimić je srpski pisac, prevodilac i dramaturg. Napisala je pet zbirki kratkih priča, dva romana, šest drama, više televizijskih scenarija i pozorišnih dramatizacija. Dobitnica je brojnih književnih i pozorišnih nagrada, među kojima je i NIN-ova za roman „Arzamas“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.