Kosovska vlada najavila subvencije za kupovinu ogreva za 21.000 socijalno ugroženih porodica

drva
FOTO: N1

Kosovska vlada izdvojila je pet miliona evra za subvencionisanje kupovine ogreva za socijalno ugrožene porodice.

Kosovsko ministarstvo finansija, rada i transfera predstavilo je juče meru za smanjenje uticaja energetske krize na porodice koje primaju socijalnu pomoć.

„Merom 1.2, koja se fokusira na ugrožene grupe društva, biće omogućeno subvencionisanje kupovine ogreva za porodice koje su korisnici socijalne pomoći, s ciljem da se što više i lakše prebrodi zima“, naveli su iz kosovske vlade.

Za ovu meru izdvojeno je pet miliona evra. Očekuje se da oko 21.000 porodica, odnosno oko 81,000 građana budu korisnici, poručili su.

Kosovski ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati, naznačio je da će se subvencionisanje vršiti direktno preko bankovnih računa korisnika.

„Za porodicu naknada iznosi 120 evra, što je ekvivalentno sa 2 kubika, dok je za svakog člana porodice dodatnih 30 evra, što znači da će za četvoročlanu porodicu biti 120 evra za porodicu i još 120 evra, dakle po 30 evra za svakog člana, što za četvoročlanu porodicu ukupno iznosi 240 evra, kao podrška da bi što lakše prebrodili zimsku sezonu”, rekao je on.

Murati je naznačio da nije potrebno prijavljivanje, jer Centri za socijalni rad već imaju podatke o porodicama koje primaju socijalnu podršku.

Ovu meru podržala je Evropska Unija, u okviru svog Hitnog energetskog paketa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.