"Pretnje ISIS-a na Kosovu treba shvatiti ozbiljno"

Izvor: Koha (tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje) 

Poznavaoci bezbednosnih pitanja na Kosovu smatraju da, s obzirom na nedavne napade u različitim evropskim zemljama, pretnje koje dolaze od militantne grupe, Islamske države – treba shvatiti ozbiljno.

Stručnjak za pitanja bezbednosti i član skupštinskog Odbora za unutrašnje poslove i bezbednost u Skupštini, Nuredin Ibiši, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da organi bezbednosti na Kosovu planiraju generalnu sigurnost, koju bi trebalo da specifikuju.

"Mere moraju biti specifikovane i normalno mere treba da budu bliže javnosti, a ne samo da budu odgovornost kada su u pitanju ovlašćena službena lica, bez obzira da li je to policija, obaveštajna služba, ili čak drugi bezbednosni sektori. Građani treba da budu oprezni, da obaveste sumnjive slučajeve. Policija treba da upozori građane da izbegavaju mitinge – tu može biti posledica," rekao je Ibiši.

Ibiši naglašava značaj kontrole koju izvodi Kosovska policija i, kako je rekao, moraju biti proveravana prevozna sredstva i u različitim okruženjima.

"Mislim da institucije, ili sektor bezbednosti, moraju preuzeti kontrolu nad transportnim vozilima. Policija ima ovlašćenja koja su veoma dobro precizirana Zakonom o policiji, ali i u Zakonu u krivičnom postupku," rekao je Ibiši.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.