Preteška reč: Vi ste ovce moga stada


Ovde, šta? Sve postaje kliše, presudi ti gan, ne možeš da dišeš, poštenje je blam…stihovi su najnovijeg repa „Ovde“ Londana Danila Đurića Londonezea. To „ovde“ je u Osojanu – nekada jednom od najvećih srpskih sela u Metohiji, u kojem danas živi između 250 i 300 stanovnika. Osim po pravilnom govoru i plemenitim ljudima, Osojane je poznato i po tome što je jedna od retkih, ako ne i jedina sredina u Metohiji u koju su se Srbi organizovano vraćali i to u prvim poratnim godinama.

„Kada dunem, vatru sunem, srušiću vam kuću! Na Bibliji se kunem! Mandat tu je uvek! Uvek čuću ako planirate nešto! To je demokratija, pravim se da slušam, policijom vas matiram!“ – u „Preteškoj reči“, repuje Londan.

Devet meseci su se krčkali ovi stihovi na relaciji Osojane – Kosovska Mitrovica u kojoj je Londan završio i srednju školu, ali često dolazi da se druži sa prijateljima, popije piće sa društvom iz srednje škole, učestvuje na protestima 1od5miliona i pohodi vrhove Berima…

I da nije protumačio stihove svoje pesme, jasni su čim se čuju – o čemu i o kome peva.

Ja sam glavni baja Balkana! Panorama – sa kule na vodi grada gradim svakog dana! Ja sam predsednik države, ja sam ministri i vlada! Ja sam Bog ove zemlje, vi ste ovce moga stada! Ja se mučim, ja ne spavam! Sklapam prste mudro! Na panju mi je glava! Za Srbiju bih umro!

„Pesmu sam pisao u prvom licu, inspirisan bahatlukom ljudi koji nam vode državu. Pokušao sam da sve njih sklopim u jedan lik sa najvećim fokusom na predsednika“, kaže Londan za KoSSev. U razgovoru smo ga zatekli dok je čistio svinjac u svom dvorištu, odakle nam je poslao selfi.

Londan

Londanu su političari nepresušna inspiracija, i najviše mu smeta to što se danas izgubila empatija.

„U stvari je nisam ni upoznao“ – rekao nam je u jednom od ranijih razgovora.

„Sve nosim na plećima, ne pitajte je l’ mogu, predaćemo srce, al’ sačuvaćemo nogu – ka Evropskoj uniji, zahvalan sam Bogu! Patrijarh me podržava ili ćuti, to mu dođe na isto! Pa čisto da vas podsetim, sledeći kad pogine, Kosovo da posetim!“

Kakve su reakcije posle jednog dana?

„Za sada su se oglasili moji drugari reperi i komentari su pozitivni“ – kaže Londan.

Inače, spot za pesmu snimljen je za samo jedan dan, i to juče, u susednom Goraždevcu. Snimio ga je sa svojim drugom Stojanom Popovićem (,,eSPi“), a namera spota je bila da dočara upravo ono što Londan opisuje kao medijski mrak:

„Pokušali smo da snimimo spot koji pokazuje taj medijski mrak koji nas prati, gde taj mračni lik donosi pitanja voditelju i na kraju ostaje sam u studiju. Sam postavlja pitanja i sam odgovara. Preteška reč!“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.