Preševo: Minimalni zahtev reciprocitet, maksimalni pripajanje Kosovu

Reciprocitet prema Srbiji – ideja lidera Samoopredeljenja, Aljbina Kurtija, „minimalni je zahtev“ Vranjske kotline, a „maksimum je pridruživanje Kosovu“, poručio predsednik opštine Preševo, Šćiprim Arifi (Shqiprim Arifi), u intervjuu za T7. Govorio je i o planu Albanije da otvori konzulat u ovoj opštini, koji, kako navodi, srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, „odlaže“, prenosi Gazeta Express.

Nakon što je pobedio na izborima 6. oktobra 2019. lider Samoopredeljenja sastao se u više navrata sa predstavnicima Vranjske kotline, među kojima je i predsednik opštine Preševo, Šćiprim Arifi.

U izjavi za T7 Arifi je poručio da je sa Kurtijem razgovarao o reciprocitetu.

„Ušli smo u detalje o reciprocitetu. O politici koju praktikuje i šta ona znači. Ovo je naš minimalni zahtev“.

Sa druge strane, „maksimalni zahtev“ Vranjske kotline je, kako kaže, pridruživanje Kosovu.

„Naš maksimalni zahtev je pridruživanje Kosovu i poštovanje referenduma iz 1992. godine koji pokazuje spremnost Doline da se pridruži Kosovu. U potpunosti podržavamo reciprocitet“, kaže Arifi.

Arifi je takođe za T7 rekao da Albanija planira da otvori konzulat u Preševu. Ali, kako kaže, ministar spoljnih poslova Srbije to odlaže.

„Očekuje se da će Albanija otvoriti konzulat u Preševu, ali Dačić to odlaže“.

Lider pokreta Samoopredeljenje sastao se u više navrata sa predstavnicima Vranjske kotline nakon pobede na izborima održanih 6. oktobra. U više navrata ponovio je da bi Albanija i Kosovo „ubuduće treba više zajedno da rade na unapređenju položaja Albanaca, naročito onih koji žive u preševskoj dolini“.

Kurti je poručio da će pobeda Samoopredeljenja na izborima „dovesti do ispunjenja istorijskih napora Albanaca za ostvarivanje dostojanstvene politike ravnopravnosti“, dok je Arifi još 15. oktobra pobedu Samoopredeljenja definisao kao „povećanje poverenja građana u politiku promene“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.