Seizmolog: Seizmološka aktivnost će posle ovog zemljotresa trajati mesecima

Foto: N1, caption

Seizmolog Branko Dragičević rekao je da će seizmološka aktivnost u Albaniji i u regionu, posle jutrošnjeg zemljotresa, trajati mesecima, te će se tako posle glavnog udara dogoditi stotine i stotine naknadnih. Prema njegovim rečima, jutrašnji zemljotres bio je jedan od najsnažnijih u Albaniji u poslednjih 30 do 40 godina.

Dežurni seizmolog u Republičkom seizmološkom zavodu Miodrag Petrović izjavio je da se posle jakog zemljotresa u Albaniji, i u Srbiji mogu očekivati podrhtavanja tla i slični čulni efekti, ali da građani ne treba da paniče jer se radi o efektima koji ne uzrokuju štete ili rušenje objekata.

Petrović je kazao da se ne može isključiti i pojava slabijeg zemljotresa na jugu Srbije, u okolini Prizrena i Peći, jer se i sa albanske strane granice dogodilo više zemljotresa. Prema njegovim rečima, to je prirodna posledica relaksacije tla, koja se može očekivati dok se sve ne dovede u stanje ravnoteže.

On je podsetio da se najjači zemljotres dogodio jutros u 3.54, desetak kilometara od albanske luke Drač, i da je imao magnitudu od 6,4 Rihterove skale, što je dosta jako za ovdašnje uslove. Prema njegovim rečima, srećna je okolnost što je epicentar zemljotresa bio u moru pa je tako umanjeno oštećenje za objekte na kopnu.

„Zemljotres se osetio i na celom prostoru Balkana, i u Grčkoj i u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Imali smo brojne pozive iz čitave zemlje a podrhtavanje tla su naročito osetili ljudi koji žive na višim spratovima“, rekao je on.

Ukazao je da se kod jakih zemljotresa obično javljaju dve zakonitosti – da se u epicentralnoj oblasti događa veći broj slabijih ili jačih potresa, odnosno da se na širem području dogodi takozvani „okidački efekat“.

„To se pokazalo na primeru zemljotresa koji je registrovan na potezu između Nevesinja i Stoca, kao i nekoliko jačih u Sredozemnom moru“, rekao je on.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.