Preminuo bivši vladika Artemije

Foto: Vreme

Vest je ažurirana 22. 11. – Informacija o smrti vladike Artemija potvrđena je na sajtu „Eparhija raško-prizrenska u egzilu“. Opelo će biti služeno u ponedeljak u podne u, kako se navodi, „manastiru Nova Nikeja u Leliću“, gde će telo i biti izloženo.

Nekadašnji vladika Eparhije raško-prizrenske, Artemije, preminuo je danas u 85. godini života. Međutim, do objavljivanja ove vesti, uprkos tome što mediji listom izveštavaju o njegovoj smrti od posledica zaražavanja koronavirusom, zvanične potvrde ove informacije još uvek nema.

Ovu informaciju naš portal dobio je ranije danas iz više izvora, uključujući i izvor blizak sledbenicima nekadašnjeg vladike, ali nam administratori Fejsbuk stranice „Eparhija raško-prizrenska u egzilu“, još uvek nisu odgovorili. Takođe, na istoimenom sajtu, koji otežano radi poslednjih nekoliko sati, još uvek nema potvrde ove vesti.

Bivši vladika raško-prizrenski, Artemije raščinjen je i vraćen u red monaha krajem 2010. zbog, kako je tada saopštio Sveti arhijerejski sabor, „dokazanih i od njega samoga potvrđenih najtežih kanonskih krivica – sveštenosluženja pod važećom zabranom sveštenodejstva, odbijanja poslušnosti Saboru, stvaranja raskola i nasilnog zauzimanja pojedinih manastira Srpske pravoslavne crkve u Eparhiji raško-prizrenskoj, čak uz učešće naoružanih pojedinaca i fizičko ugrožavanje monaha u tim manastirima“.

Ovome je prethodilo i privremeno razrešenje Artemija dužnosti upravnika eparhije februara 2013. zbog nepravilnosti u poslovanju eparhije koju je vodio 19 godina, uključujući i najteže posleratne godine za Srpsku pravoslavnu crkvu na KiM.

Sabor je odluku o oduzimanju episkopskog čina Artemiju doneo pošto je on, sa četrdesetak svojih sledbenika, odbeglih monaha i monahinja, ostao protiv volje SPC u dva manastira na severu Kosova – Duboki Potok i Devine Vode.

Saborska odluka o smeni vladike Artemija označila je kraj višegodišnjeg spora unutar SPC, nastalog političkim neslaganjem u vezi s tužbom ERP protiv četiri države članice NATO zbog stradanja srpskih crkava i manastira na KiM i Memoranduma o njihovoj obnovi, koji je SPC 2005, uprkos protivljenju nadležnog episkopa, potpisala sa Prištinom.

Vladika Artemije smenjen je na istom saborskom zasedanju na kojem je kanonizovan njegov duhovni otac arhimandrit Justin (Popović), čiji učenici su bili i vladike Amfilohije i Atanasije.

Artemije je, međutim, u delu javnosti bio prepoznat i kao kritičar državne politike prema Kosovu i Metohiji, te je bio označen i kao „politički nepodoban“, što je takođe kod nekih viđeno kao razlog za njegovo raščinjavanje.

Nakon što je raščinjen, Artemije je, uz deo sveštenstva koji je krenuo sa njim sa KiM organizovao „Eparhiju raško-prizrensku u egzilu“, i sa svojim pristalicama je delovao u više mesta.

Kasnije, 2015. Artemije je i izopšten iz SPC.

Vladika Artemije (1935), svetovno ime Marko Radosavljević, rođen je u Leliću. Školovao se u Valjevu, Beogradu, Atini, bio profesor na bogoslovijama u Krki i Prizrenu, a kao duhovnik od zapustelog manastira Crne reke napravio je „rasadnik“ monaštva ne samo u ERP, nego u celoj SPC. Na tronu ERP 1991. nasledio je pokojnog patrijarha Pavla, a njegova smena bila je jedan od prvih poteza juče upokojenog patrijarha srpskog Irineja.

SNF: Duhovno čedo svetog Justina, duhovni otac svetog Haritona, naš molitvenik pred Gospodom

Povodom smrti nekadašnjeg vladike, oglasio se večeras Srpski nacionalni forum.

Navode da je on ličnost koja je pored patrijarha Pavla, “ostavila najdublji trag u životu mnogostradalnih: Kosova, Metohije i Raške oblasti”.

Iznose ocenu da je nekadašnji vladika eparhije raško – prizrenske „preporodio gotovo ugašen monaški život u manastirima širom Kosova, Metohije i Raške“.

„Predanim radom sa sveštenstvom i mirjanima, vratio je pravoslavni život među pravoslavni narod na KiM nakon višedecenijske ere ateizma, podigao je na desetine crkava i manastira širom ERP i širom pravoslavne vaseljene, bio je veliki duhovnik koji je zamonašio preko 400 monaha i monahinja“.

Dodaju još i da je u najtežim danima po srpski narod na KiM, sa svojim sveštenstvom i monaštvom ostao „kao sidro koje je zadržalo srpski brod da ga oluja NATO agresije ne odnese u nepovrat“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.