Policijski čas od 19h i u Gračanici

Foto: Vojvodina info

Krizni štab opštine Gračanica uveo je policijski čas u periodu od 19 do 5 sati ujutru, saopšteno je na sajtu ove opštine.

Iako je prema kategorizaciji kosovskog Ministarstva zdravlja, ova opština juče svrstana u žutu zonu, odnosno zonu povećanog rizika od prenošenja zaraze kovid-19, ova opština u kojoj je danas zabeleženo 16 novoobolelih je na preporuku kosovskog ministarstva zdravlja, danas ipak odlučila da uvede policijski čas.

Podsećamo, kosovska vlada kategorisala je set mera u borbi protiv širenja virusa u tri zone – crvenu, žutu i zelenu, ali je policijski čas na snazi samo za opštine u crvenoj zoni.

Posle dužeg vremena, večeras u 19h policijski čas na snagu stupa i u opštinama na Severu koje su od juče takođe svrstane u crvenu zonu.

U opštini Gračanica hospitalizovano je 52 kovid pacijenta, a od početka epidemije koronavirusa na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 180 zaraženih osoba.

Mere u crvenoj zoni

Opštine sa visokim rizikom od širenja zaraze jedine su u kojima će važiti i mere restrikcije kretanja građana i delimičan karantin. Ugostiteljski objekti i biznisi u ovim opštinama radiće od 05:00 do 19:00 časova.

U crvenim opštinama biće zabranjeno kretanje građana posle 19:00 časova pa do 05:00 ujutru, osim za hitne i zdravstvene potrebe. Mera se međutim ne odnosi na zdravstveno osoblje, službenike policije i pravosuđa.

Zabranjen je i ulaz i izlaz građana i automobila iz i u crvene opštine od 19:00 pa do 05:00 časova osim za: zdravstveno osoblje, osoblje iz sektora bezbednosti, pravosuđa i studente, građane sa hitnim potrebama i operatore koji vrše javne usluge.

Javne i privatne institucije u crvenim opštinama radiće samo uz najpotrebnije osoblje.

Kada je javni prevoz u pitanju, on će u tokom vremena u kom je dozvoljen saobraćaj funkcionisati pod istim uslovima kao i u zelenim i žutim opštinama.

Iste su mere i koje se odnose na kulturna i sportska dešavanja, rad teretana i bazena u pitanju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.