Tači još jednom pisao Kurtiju – zahteva da mu se dostavi ime mandatara

Tači Kurti
Foto: EPA

Kosovski predsednik, Hašim Tači, još jednom se obratio kosovskom premijeru u ostavci, Aljbinu Kurtiju, tražeći da mu prosledi ime mandatara za sastavljanje nove vlade, prenosi prištinska Koha.

„Podsećam Vas da, uzimajući u obzir član 95 Ustava, odluku Ustavnog suda od 1. jula 2014. godine i odluku CIK-a o potvrdi konačnih rezultata prevremenih izbora održanih 6. oktobra 2019, Samoopredeljenje kao partija sa najvećim brojem osvojenih mesta u skupštini, ima pravo da predloži novog kandidata za predsednika Vlade„, napisao je Tači, prenosi Koha.

Podseća i na to da je nakon izglasavanja nepoverenja Kurtijevoj vladi održao konsultativne sastanke sa svim parlamentarnim političkim strankama da bi procenio da li je u interesu političkih stranaka formiranje nove Vlade ili raspuštanje skupštine.

Većina partija se nakon ovih konsultacija oglasila za sastavljanje nove vlade, za razliku od Samoopredljenja koje želi održavanje novih izbora nakon završetka pandemije, te Tači poručuje:

„S tim u vezi, pružio sam priliku pokretu Samoopredeljenje da predloži kandidata za premijera. Građani Kosova i političke stranke zastupljene u skupštini s pravom očekuju funkcionisanje nove vlade i očekuju da ja postavim predloženog kandidata za premijera“.

„Još jednom Vas moram podsetiti da me ustavni mandat obavezuje da garantujem demokratsko funkcionisanje institucija Republike Kosovo, uključujući obezbeđivanje imenovanja kandidata za premijera za formiranje nove vlade. Kao predsednik preduzeću ovu akciju prateći sve Ustavom propisane korake kako bi građani Republike Kosovo što pre dobili novu Vladu“, napisao je dalje.

Podsetimo, Tači se još 2. aprila obratio Aljbinu Kurtiju, zatraživši od njega da mu dostavi ime mandatara za sastavljanje nove vlade, na šta je u više javnih nastupa Kurti poručio da će to da uradi, ali da „ne žuri“ jer je posvećen borbi protiv koronavirusa.

U poslednjoj reakciji, sinoć, Kurti je saopštio da „neće da ostavi Tačija bez odgovora“, ali je i ocenio da je Tači požurio sa slanjem zahteva. Ponovio je još jednom da je „najbolje rešenje da budemo zajedno u borbi protiv korona virusa i kada onda prođe idemo na vanredne izbore“.

Kosovskim Ustavom nije regulisano do kada je u obavezi stranka pobednica na parlamentarnim izborima, a nakon izglasavanja nepoverenja vladi, da dostavi ime kandidata za novog premijera.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.