Rekordna zaplena deviza na prelazu Preševo – pronađeno više od 700.000 evra u automobilu

Zaplena Preševo
FOTO: Uprava carina Srbije

Srpski carinci sprečili su na prelazu Preševo pokušaj krijumčarenja preko 700.000 neprijavljenih evra i dva smaragda, zbog čega je zaplenjen i automobil kojim su novac i drago kamenje krijumčareni. Ukupna vrednost oduzetih deviza, robe i vozila popela se na preko 840.000 evra, navode iz Uprave carina Srbije.

Ovaj slučaj dogodio se juče, kada je na izlaz iz Srbije pristigao BMW X6, nemačkih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica stranih državljana.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, obojica su odgovorila da sa sobom ne nose ništa, navode iz carine, ali i dodaju da su, nakon detaljnog pregleda automobila, demantovane njihove izjave.

U automobilu je pronađeno preko 600.000 evra i gotovo 125.000 dolara neprijavljenog novca koji je bio sakriven u, kako se navodi u saopštenju, skoro svakom delu unutrašnjosti vozila – kutiji za prvu pomoć, levim i desnim vratima, reflektujućem prsluku, u torbama sa ličnim stvarima, u kesi iz supermarketa, kutiji za parfem, kutiji za lekove, plastičnoj korpi sa dečijim igračkama, pa čak i u kutiji dečijih bojica.

Međutim, službenici su na granici takođe u kesi iz supermarketa koja se nalazila u prtljažniku pronašli i dva mala smaragda čija je vrednost procenjena na gotovo 6.500 evra.

Zbog toga što je korišćen kao sredstvo za krijumčarenje zadržan je i automobil BMW X6, čija se vrednost procenjuje na 110.000 evra, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave carina poručuju da su sav otkriveni novac, drago kamenje, automobil i oba putnika predata u dalju nadležnost Višeg javnog tužilaštva, te da će da se protiv njih vodi krivični postupak.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.