Dojave o bombi u više srpskih osnovnih škola na Kosovu; Kancelarija: Dojave u svih 71; KP: Za pojedine utvrđeno da su lažne

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

15:54 – Dojava i u osnovnoj školi u Gotovuši, provera u toku

Dojava o postavljenoj bombi stigla je jutros i na adresu osnovne škole „Rajko Urošević“ u Gotovuši, javili su čitaoci KoSSev portala.

Prema njihovim navodima, učenici su evakuisani, a provera je još uvek u toku.

Pripadnici policije obezbeđuju ulaz u školu, a zatvorene su i ulice marketi u njenoj blizini.

Lažna dojava o bombi i u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici

Ni u osnovnoj školi „Kralj Milutin“ u Gračanici nije pronađena eksplozivna naprava.

U ovoj školi je potvrđeno za KoSSev da su jedinice Kosovske policije izvršile provere i kontrole, te da ništa sumnjivo nije pronađeno.

U zgradi osnovne škole nalaze se i predškolska ustanova i srednja Građevinsko saobraćajna škola.

Prema navodima RTV Kim-a koji se poziva na svoja saznanja, preteća poruka upućena ovoj školi stigla je sa adrese „DAFODILL DAFODILL“ i napisana je ćirilicom.

Ovaj medij ujedno prenosi sadržaj poruke:

„Eksplozivna naprava postavljena u školi

Nećemo se sakriti
Ubistva će biti potrebna
Mi ćemo ubiti
Biće potrebno uništenje
Uništićemo
Iskreno nam je žao što će nevini stradati
Nema drugog način
Srušićemo srpsku vladu
Naše oči su uprte u predsednika Srbije i njegovu pratnju
Ubićemo sve“

RTV Kim je ranije danas javio da su poruke stigle i osnovnim školama u Lapljem Selu i Čaglavici, kao i Srednjoškolskom centru u kojem su smeštene Medicinska, Ekonomska škola i Gimnazija.

Komandir policijske stanice u Gracanici, Bratislav Trajković, takođe je potvrdio za RTK2 da su dobili dojavu o postavljenoj bombi u svim školama na teritoriji ove opštine.

10:45 – OŠ Branko Radičević – izvršene provere, nije pronađena bomba

U osnovnoj školi Branko Radičević u Kosovskoj Mitrovici nije pronađena eksplozivna naprava.

Direktorica ove škole, Biljana Vukićević, potvrdila je da su jedinice Kosovske policije izvršile provere, te najavila da će škola već sutra biti ponovo otvorena.

„Rekli su nam da je sve u najboljem redu, da nisu našli ništa sumnjivo, bili su sa psima tragačima, tako da je škola bezbedna“, kazala je Vukićević.

Lokalni mediji javljaju da se nakon provera ispostavilo da je dojava o bombi u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ takođe bila lažna.
10.24 – KP: Provera u toku, za pojedine dojave utvrđeno da su lažne

U međuvremenu se oglasila Kosovska policija u Prištini navodeći da su jutros upućene pretnje o postavljenim bombama u školama koje se uglavnom nalaze u srpskim sredinama, a da je nakon provere nekih od njih utvrđeno da su lažne.

„Na osnovu dosadašnjih informacija, ove pretnje su upućivane u različitim regionima u pojedinim školskim objektima (do sada na oko 30 lokacija), a pretnje su stizale u elektronskoj formi i putem telefonskih linija“, navode u saopštenju.

Iz KP poručuju i da su preduzeli sve neophodne mere, uključujući angažovanje svih neophodnih jedinica, među kojima su i one koje su specijalizovane za eksplozive.

Potvrdili su da je izvršena evakuacija.

„Kosovska policija je do ove faze uspela da tretira neke od školskih objekata za koje se pokazalo da su lažne pretnje“, saopštili su.

Pozvali su građane da ne stvaraju paniku, jer je Kosovska policija prisutna i angažovana na istrazi i obezbeđenje na svim lokacijama širom Kosova.


U više osnovnih škola na Kosovu, koje rade u sistemu Republike Srbije, ovog jutra stigla je dojava o bombi. Kako su stigle neposredno pred početak jutarnje nastave – oko 7 sati, deca su vraćena kućama, a nastava se danas održava onlajn. Oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja je saopštila da je dojavu o bombi dobila svaka od 71 osnovnih škola koliko ih je ukupno koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije. Iz Kosovske policije potvrdili su za KoSSev da su dojave stigle u skoro svim osnovnim školama na Severu Kosova, kao i u više opština gnjilanskog regiona. Srpsko Ministarstvo prosvete oglasilo se u međuvremenu navodeći da su mejlove dobile škole sa područja 12 školskih uprava širom Srbije.

Dojave o bombama u skoro svim osnovnim školama na Severu

Na imejl adrese skoro svih osnovnih škola na Severu Kosova stigle su preteće poruke o postavljenim bombama, potvrdio je za KoSSev portparol Kosovske policije za region Sever Branislav Radović.

„Preteće poruke stigle su na adrese škola u Leposaviću, Lešku, Mitrovici i Zvečanu“, kazao je Radović.

Policija je evakuisala učenike i zaposlene, obezbedila lica mesta.

„Patrole policije odmah su evakuisale đake, da budu na sigurnom, zaposlene takođe, obezbeđeno je i lice mesta, da ne može niko da priđe“, naveo je portparol KP regiona Sever.

Potvrdio je da su odmah nakon što su policiji prijavljene dojave o bombama obavešteni EOD timovi za deminiranje iz Prištine.

Radović je kazao i da mejlovi sa pretnjama neprekidno stižu, a da policija odmah reaguje.

Dojava o bombi u osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Severnoj Mitrovici, deca vraćena kućama

Đaci iz osnovne škole „Branko Radičević“ u jutarnjoj smeni vraćeni su ovo jutro kućama usled dojave o bombi. Lice mesta obezbeđeno je žutom trakom i policija je na terenu. Na licu mesta, ispred same škole nalazi se policijsko vozilo patrole koja se odmah pojavila, a prema rečima direktorice, oni već proveravaju unutrašnjost.

Dojavu o bombi nije dobio kolektiv ove škole, već zapravo kolektivi dve škole s juga Mitrovice – Dositej Obradović i Vlado Ćetković, koji od posle rata koriste prostorije jedne od dve centralne osnovne škole na Severu.

Na licu mesta razgovarali smo sa direktoricom škole Biljanom Vukićević, sa kojom se nalazila i direktorica jedne od škola – Dositej Obradović – Slađana Petrović, ali koja nije davala izjavu.

„Naša škola nije dobila imejl o podmetnutoj bombi, ali su dobile dve škole iz južnog dela koje su smeštene u zgradi. U pitanju su škole Dositej Obradović i Vlado Ćetković. Deca su iz bezbednosnih razloga vraćena kućama, a policija je odmah obaveštena. Došla je policijska patrola odmah na lice mesta, razvukli su žutu traku i sada pregledaju i prostorije. Deca su na onlajn nastavi dok sve prostorije ne budu pregledane, takvo uputstvo smo dobili od načelnika školske uprave“, kazala je Vukićević.

Navela je da nije upoznata sa sadržajem imejla, uz naznaku da jedino o čemu je razmišljala jeste bezbednost dece i da se reaguje odmah.

Druga direktorica nije davala izjavu.

FOTO: KoSSev
Žuta traka i oko škole Sveti Sava

Međutim, slično je i sa drugom osnovnom školom u Severnoj Mitrovici – „Sveti Sava“.

Ispred nje se takođe nalazi razvučena žuta policijska traka, odakle su takođe deca vraćena kućama, a pokušavamo da saznamo da li je i ova škola primila dojavu o podmetnutoj bombi.

Obišli smo i srednju medicinsku školu u kojoj je stanje regularno, a na licu mesta to nam je potvrdila i direktorica škole Marina Biševac.

Dojave o bombama u gnjilanskom kraju

Portparol Kosovske policije regiona Gnjilana, Ismet Hašani, potvrdio je za KoSSev portal da su dojave o postavljenim bombama stigle i u ovom regionu.

Hašani nije mogao da precizira da li su dojave upućene samo školama koje funkcionišu u srpskom obrazovnom sistemu ili i onim koje rade pri kosovskom.

„U ranim jutarnjim satima Kosovska policija je dobila informacije od nadležnih u školama Novo Brdo, Kamenica, Ranilug, Klokot, preko zvaničnih adresa da su tamo postavljene bombe“, kazao je Hašani.

Kosovska policija je odmah izašla na lice mesta, a Hašani poručuje da nema mesta za paniku, te da se istražuju sve lokacije.

Hašani je potvrdio i da su EOD timovi na licu mesta zajedno sa službenim psima.

Dojave o bombama i na centralnom Kosovu

U međuvremenu, kako je javio RTV Kim, i na imejl adresu Osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračanici jutros je stigla preteća poruka o postavljenoj bombi, a informaciju je potvrdio sam direktor škole Vladimir Milkić.

Medija centar javio je istu vest, ali za osnovnu školu u Lapljem Selu. U pitanju je OŠ Miladin Mitić.

I osnovnoj školi „Radoš Tošić“ u Osojanu stigla je jutros dojava o postavljenoj bombi, usled čega ova škola danas ne radi, javio je Radio Goraždevac.

Meštani Plemetine potvrdili su za KoSSev portal da je osnovna škola „Sveti Sava“ u ovom mestu jutros evakuisana.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Sve osnovne škole dobile dojavu

Desetak minuta nakon pola devet, saopštenjem za medije oglasila se i Kancelarija za KiM. Oni tvrde da su u pitanju sve osnovne škole.

„U svim srpskim osnovnim školama na Кosovu i Metohiji noćas su stigle anonimne pretnje o postavljenim bombama. Preteći mejlovi upućeni su na adrese 71 škole na КiM, a ovo je prvi put da mejl takve sadržine bude upućen u srpske obrazovne institucije u pokrajini“, navodi se u saopštenju.

Potvrdili su i da su đaci na onlajn nastavi, ali i dodaju:

„Rad škola u srpskim sredinama sada zavisi od toga koliko će efikasno Кosovska policija da pretraži sve škole. Кancelarija za Кosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovakvo anticivilizacijsko postupanje, opstrukciju rada škola i uznemiravanje dece koja pohađaju ove obrazovne ustanove“.

I dok Kancelarija navodi da su dojave stigle noćas, deca su ipak u Kosovskoj Mitrovici jutros krenula put škole, odnosno došla u školu/školski krug.

Ministarstvo: Dojave dobile škole sa područja 12 školskih uprava

U međuvremenu se Ministarstvo prosvete Srbije oglasilo sa potvrdom da je dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi dobilo više škola širom Srbije sa područja školskih uprava Valjevo, Kraljevo, Beograd, Kosovska Mitrovica, Niš, Požarevac, Zaječar, Užice, Jagodina, Čačak, Kruševac, Zrenjanin.

„Prema ranije utvrđenoj proceduri, objekti su evakuisani, a učenici će biti vraćeni na nastavu kada ekipe MUP-a pregledaju objekte i kada se utvrdi da je bezbedno“, naveli su iz ovog ministarstva.

Saopštili su i da o načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole obaveštavaju učenike i njihove roditelje putem redovnih kanala komunikacije.

U međuvremenu srpski mediji prenose da je dojava o postavljenoj bombi stigla i na adrese Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva finansija. Obe zgrade su evakuisane i u toku je provera.

Od početka rata u Ukrajini, mahom u Srbiji, odnosno srpskim institucijama stižu dojave o postavljenim bombama, koje su se do sada ispostavljale kao lažne. Međutim, ima slučajeva da su dojave stizale i na adrese drugih institucija u regionu. Iako je bilo dojava o podmetnutim bombama u više škola u Srbiji, ovo je ipak prvi put da su srpske osnovne škole na Kosovu dobile istu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.