Predsednik Srbije: Ako na Kosovu budu ubijali Srbe, ide vojska, svi, ja prvi, nije mi prvi put

Posle dramatičnih upozorenja srpskog premijera Aleksandra Vučića da moli Albance da "ne ubijaju Srbe" sa KiM-a, odnosno da će "sprečiti ubijanje" Srba sa KiM-a, danas se u sličnom tonu oglasio i njegov partijski saborac, a predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić.

“Jučerašnji dan je bio na ivici sukoba sa privremenim institucijama u Prištini. Pojavljivanje jedinica ROSU bio je znak da Albanci žele rat,” rekao je Nikolić posle današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik Srbije je dodao da se jedinica ROSU ne bi izvukla sa Jarinja, ali da je pitanje "da li bi onda novinari danas izveštavali o sednici Saveta, ili o žrtvama sukoba".

Poručio je da će Srbija postupati po svom Ustavu, po kojem je dužna da obezbedi “svaki pedalj teritorije”.

“U tome smo složni, jedinstveni, i niko ne istupa iz tog korpusa. Svi smo jedinstveni da smo juče postupili dobro, ali da nema osnova za likovanje Albanaca. Svaki sledeći pokušaj završiće se jako loše,” upozorio je.

“Nećemo da ratujemo, nije nam do rata, još uvek nešto tretiramo kao sitne provokacije, ali ovo je očigledan znak. Ako nam Tači preti da će ući u Mitrovicu, ako nam predsednik Vlade kaže da je to bilo uz saglasnost zapada, očigledan znak je da neko Srbiju stavlja pred izbor – ili ćete sve prihvatiti što vam se traži, ili ćete možda da ratujete. E pa ja sam taj predsednik države koji neće da prihvati sve što traže,” rekao je Nikolić, posle Saveta koja je održana u Generalštabu Vojske Srbije u Beogradu.

Srbija je stoga spremna da pošalje oružane snage na Kosovo i Metohiju, ako srpsko stanovništvo u pokrajini bude ugroženo, istakao je Nikolić.

Na pitanje novinara Insajder.net-a da li to znači da je Srbija, hipotetički, spremna da pošalje svoju vojsku, Nikolić je odgovorio:

“Ako budu ubijali Srbe, da. Ne samo vojsku. Svi ćemo da idemo. Evo, ja ću da idem prvi. Nije mi prvi put.”

Dodaje i da svaki građanin na KiM-u mora da bude siguran.

"Teritorija Kosova međunarodno pravno je teritorija Srbije i u njoj svaki građanin mora da bude siguran," istakao je.

Osim predsednika Srbije, sednici Saveta su prisustvovali i premijer Aleksandar Vučić, ministri unutrašnjih poslova i odbrane Nebojša Stefanović i Zoran Đorđević, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković. Prisustvovali su i direktor policije Vladimir Rebić, ministarka pravde Nela Kuburović, kao i drugi predstavnici bezbednosnog sektora.

Voz koji je u subotu, uz pompeznu najavu i ispraćaj zvaničnika Železnica Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u 08:30 krenuo sa glavne železničke stanice u Beogradu – za Kosovsku Mitrovicu, gde je trebalo da stigne istog dana do 19:30, iz Raške, koja je, ispostavilo se, bila njegovo krajnje odredište, posle putovanja dužeg od 19 sati, stigao je rano jutros, nazad u Beograd. Odluku o zaustavljanju voza doneo je srpski premijer Aleksandar Vučić, kako bi, prema onome što je na sinoćnoj vanrednoj konferenciji za medije u Beogradu javnost mogla da sazna, a što ističe više srpskih medija, od jutros i zvaničnika, "sprečio krvave sukobe smirenom i veoma mudrom reakcijom".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.