Predsednik EKF-a: Kosovska delegacija karatista dobila instrukcije od vlade da ne učestvuje ne Evropskom prvenstvu

karate
FOTO: Preuzeto sa Koha.net

Karatisti sa Kosova, kako je prošle nedelje potvrdila Kosovska karate federacija, neće učestvovati na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u Gvadalahari u Španiji, a zato što španske vlasti nisu dozvolile isticanje kosovske zastave, natpis Kosovo i himnu. Predsednik Evropske karate federacije Antonio Espinoz u međuvremenu je poručio da je kosovska vlada ta koja je dala instrukcije o povlačenju sa takmičenja.

„Obavešteni smo da španske institucije ne dozvoljavaju organizatoru da predstavi državne simbole (himnu, zastavu ili natpis Kosovo) u bilo kom prostoru hale, uključujući i monitore u areni. Ranije nismo imali ove informacije“, saopštila je prošle nedelje KKF, a prenela prištinska Koha.

Oni su tada ujedno tvrdili i da su primili zvaničan poziv španske federacije, ali i da su državni organi Španije odbili da izdaju vize sportistima sa Kosova.

U izjavi za sportski portal „Inside the games“, predsednik Evropske i Svetske karate federacije Antonio Espinaz kazao je da su radili na tome da se kosovski karatisti takmiče na Evropskom prvenstvu, ali, tvrdi, kosovska vlada je „naredila“ da se povuku usled situacije sa zastavom.

„EKF je dao sve od sebe da osigura da sportisti sa Kosova pronađu najbolje uslove za učešće na događaju u Gvadalahari, baš kao što smo to učinili sa još 48 delegacija iz cele Evrope koje učestvuju na turniru. Međutim, predstavnici kosovske delegacije su nas obavestili da su dobili instrukcije od njihove vlade da povuku učešće sa događaja“, kazao je Espinaz za Inside the games.

Iako je Kosovska karate federacija, kako je Koha prenela, saopštila da sportisti nisu dobili vize, Espinaz je za sportski portal kazao da je kosovska delegacija obavestila EKF o neučestvovanju na takmičenju po dolasku u Gvadalaharu.

„Smatramo da je korišćenje sporta za političke agende neprihvatljivo i nadamo se da sportisti mogu da se bave svojim sportom bez ikakvog oblika političkog pritiska svojih vlada“, kazao je predsednik ETF-a.

Po drugi put ove godine, karatisti sa Kosova ne učestvuju na Evropskom prvenstvu. Nisu se takmičili ni na Kipru na Evropskom prvenstvu za mlade, pošto zastava, himna i natpis Kosovo nisu bili dozvoljeni.

Ipak, 2019. godine, na Evropskom prvenstvu takođe održanom u Gvadalahari u Španiji, Kosovo je predstavljeno sa svim ovim simbolima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.