Kosovska karate federacija: Španci nam nisu dozvolili da se takmičimo sa simbolima

karate
FOTO: Preuzeto sa Koha.net

Izvor: Koha (Deo teksta je preveden sa albanskog, sinoćno izdanje)

Kosovska karate federacija potvrdila je u utorak uveče da karatisti sa Kosova ne učesvuju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje počinje u sredu u Gvadalahari u Španiji.

Kako navodi KKF, španska federacija je uputila zvanični poziv, ali su državni organi Španije odbili da izdaju vize sportistima sa Kosova.

„Obavešteni smo da španske institucije ne dozvoljavaju organizatoru da predstavi državne simbole (himnu, zastavu ili natpis Kosovo) u bilo kom prostoru hale, uključujući i monitore u areni. Ranije nismo imali ove informacije“, navodi se u saopštenju FKK.

Čelnici kosovskog karatea kontaktirali su zvaničnike Evropske federacije, koji su samo izrazili žaljenje zbog toga što nisu u mogućnosti da promene situaciju.

Kako se navodi u saopštenju, novonastala situacija je predstavljena i Kongresu Evropske federacije.

„KKF, ogorčen, ali i motivisan da učini sve za budućnost naših karatista, traži od svih da podrže takmičare koji imaju pravi potencijal da se popnu na evropski i svetski pijedestal“, navela je Kosovska karate federacija, koja je poručila da je sve aktivnosti preduzela u koordinaciji sa MKRS.

Po drugi put ove godine, karatisti sa Kosova ne učestvuju na Evropskom prvenstvu. Nisu se takmičili ni na Kipru na Evropskom prvenstvu za mlade, pošto simboli Kosova nisu bili dozvoljeni.

Međutim, 2019. godine, na evropskom prvenstvu održanom u Gvadalahari u Španiji, Kosovo je predstavljeno sa svim državnim simbolima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.