Gračanica: Stare srpske zastave zamenjene novim

Gračanica: Stare srpske zastave zamenjene novim  Nove Zastave Srbije postavljene u Gračanici
FOTO: Opština Gračania (Naša Gračanica)

Gračanica: Stare srpske zastave zamenjene novim…

Na stubovima u glavnoj ulici u Gračanici, ulici „Cara Lazara“, radnici Odeljenja javnih službi postavili su nove zastave.

Da su stare zastave uklonjene, potvrdila je Opština Gračanica na svom sajtu.

Naznačili su da je to učinjeno u susret prazniku Vidovdan.

Pitanje zamene srpskih zastava u opštini Gračanica aktuelno je već neko vreme.

Na problem već mesecima unazad ukazuje predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković. On duže vreme apeluje na gradonačelnicu i rukovodstvo opštine da hitno zamene stare novim zastavama.

Tako je početkom maja, zajedno sa narodnim poslanikom u Skupštini Srbije, Žarkom Ristićem, Opštini Gračanica poklonio 25 srpskih zastava, kako bi bile postavljene na banderama i pojedinim institucijama u Gračanici.

Nešto više od mesec dana kasnije zasedala je lokalna skupština Opštine. Na sednici se kao jedna od tačaka našla i tačka – isticanje srpske nacionalne zastave povodom obeležavanja Vidovdana, sada, međutim, na predlog gradonačelnice Ljiljane Šubarić.

Odbornici Skupštine opštine su jednoglasno usvojili predlog. U obrazloženju je tada saopšteno da je zahtev za zamenu starih i pocepanih zastava Republike Srbije stigao od 13 nevladinih organizacija koje sprovode Kulturno-zabavno leto 2024. u Gračanici i koje su uključene u organizaciju obeležavanja Vidovdana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.