„Nezadovoljstvo raste, potencijal za eksploziju“

Izvor: RTK 2/Tribuna (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Postoje pokazatelji da, ukoliko se situacija ne bude držala pod kontolom, Kosovu preti opasnost da isklizne u haos koji će prvo proći kroz talas protesta, ali koji bi kasnije mogao da ima različite političke ciljeve, ne isključujući pri tome ni mogućnost uplitanja stranih službi, prenosi list "Tribuna".

Kosovu preti opasnost da se suoči sa daleko većim talasom protesta od onih koji su viđeni 5. i 7. februara pred Rektoratom Univerziteta u Prištini, a koji bi mogao da ga odvede u nasilje, rekli su izvori lista ”Tribuna”. 

Prema ovom izvoru, na Kosovu postoji veliki potencijal za eskalaciju nasilja koji dolazi od velikih socijalnih nezadovoljstava i stalnog rasta broja nezaposlenih mladih ljudi. 

Zbog toga, naglašavaju izvori, može se očekivati da će Kosovo uskoro zahvatiti niz protesta, bilo zbog privatizacije (za koju se sada u mnogim preduzećima vidi da je neuspela), pa do protesta zbog stanja u nekim javnim preduzećima i nezadovoljstva zbog plata i penzija. 

Prema istim informacijama, ako domaće vlasti ne budu kontrolisale ovaj eksplozivni potencijal, postoje indicije da će neki krugovi i strane službe pokušati da ga iskoriste za talas nasilja. Scene sa sličnim scenariom koji smo videli u Bosni i Hercegovini. 

Posle eventualnih socijalnih provokacija predviđa se da bi moglo da dođe do eksplozije i u političkom pogledu. 

Prostor za delovanje tih službi, prema ovim izvorima je značajno proširen sada kada Kosovo ima slabu vladu i podeljenu opoziciju koja je još uvek slaba da bi pretendovala na vlast. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.