Predsedavajući SSK: O ostavkama sudija sa Severa u februaru, Disciplinski postupci protiv učesnika u političkim aktivnostima

predsedavajući Sudskog saveta Kosova, Aljbert (Albert) Zogaj
FOTO: KoSSev

O ostavkama sudija sa Severa Kosova odlučivaće se tokom februara, najavio je predsedavajući Sudskog saveta Kosova, Aljbert (Albert) Zogaj, ističući da su veoma pažljivo postupali sa situacijom u Osnovnom sudu u severnom delu Mitrovice, prenosi Gazeta Express.

Zogaj je potvrdio da su obustavljene plate sudijima sa Severa koji su podneli ostavke početkom novembra meseca, a u sklopu masovnog napuštanja institucija od strane Srba.

Ujedno su, međutim, kako je prenela Gazeta Express, pokrenuti disciplinski postupci protiv onih koji su se bavili političkim aktivnostima.

„Pokrenuti su disciplinski postupci protiv svih sudija i osoblja koji su bili uključeni u političke aktivnosti koje su u suprotnosti sa zakonskom i ustavnom odgovornošću i sudijskom etikom i svako će preuzeti odgovornost. Čak i u situaciji kada bismo odobrili sve ostavke, neke ne bi bile odobrene jer protiv nekih moraju da se preduzmu odgovarajuće disciplinske mere“, kazao je.

Zogaj ujedno kaže da ne mogu da raspisuju konkurse za slobodna mesta radi zamene sudija, a da pre toga ne odobre ostavke.

„Prvo ćemo imati proces oko ostavki, pa onda njihovu smenu, povećanje kapaciteta ne podrazumeva da su zamenjene sudije – ne, jednostavno smo povećali kapacitete da se suočimo sa poslom i uslugama u ovom periodu. Verujem da će se razmatrati tokom februara meseca jer je januar mesec intervjua za nove sudije u SSK-u“, naglašava Zogaj.

Tokom masovnog napuštanja institucija, ostavke su podneli i tužioci sa Severa. Tužilački savet Kosova (TSK) saopštio je nedavno da još uvek analizira ostavke, te da je TSK odlučio da ih tretira jednu po jednu, ali i najavio da će da se o njima odlučuje u 2023. godini.

 

Ostavke su osim sudija i tužilaca, podneli i administrativni radnici Suda, takođe iz srpske zajednice.

Predsedavajući Sudskog saveta Kosova, kazao je da su tokom 2022. godine kosovski premijer, Aljbin (Albin) Kurti i ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) neretko reagovali na odluke sudova.

Zogaj ove reakcije izvršne vlasti koje se odnose na pravosuđe smatra neprihvatljivim i mešanjem u pravosudni sistem. Kaže da odluke sudija treba prihvatiti i ne komentarisati.

„Intervencije vlasti kroz tumačenje sudskih odluka sada nisu neuobičajene, imamo više puta takvo ponašanje vlasti u odnosu na rad pravosuđa, ali u stvarnosti je to neprihvatljiva situacija upravo onako kako je u saopštenju navelo SSK-a da svi moraju da prihvate odluke pravosuđa. Čak ni mi koji smo sastavni deo pravosuđa i delimo pravdu, nemamo pravo da komentarišemo odluke pravosuđa“, kazao je.

Kao primer reakcija koje smatra neprihvatljivim su one u vezi sa određivanjem mere kućnog pritvora bivšem policajcu Dejanu Pantiću, koji je prethodnih 20 dana proveo u policijskoj stanici na Jarinju, nakon što je i uhapšen na ovom prelazu.

Kosovski premijer je tada negodovao zbog određivanja mere kućnog pritvora, navodeći ujedno da bi voleo da zna ime sudije koji je istu odobrio.

„U konkretnom slučaju (bivšeg policajca Pantića), nadležni sudija za predmet u okviru nadležnog odeljenja je obavljao ustavno-zakonske poslove, odlučujući o predmetu po zahtevu koji je takođe stigao od nadležnog organa. Ovo je direktno mešanje u rad sudova. Zamislite u jednoj demokratskoj zemlji premijera da se interesuje za ime sudije koji odlučuje o sudskom sporu. To je apsurdno i neprihvatljivo“, smatra Zogaj.

Više o izlasku Srba iz kosovskih insitucija, čitajte na našoj tematskoj stranici: Napuštanje institucijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.