Pravoslavna Nova na Kosovu: Vo na ražnju, trubači, srpska trobojka i vatromet u ponoć

Foto: KoSSev

Večeras se dočekuje pravoslavna Nova godina, koja se proslavlja po starom, julijanskom kalendaru. Proslavi ove godine pažnju posebno pridaju Srbi sa Kosova, a stižu i čestitke. 

“Budite odgovorni i u ovoj godini, čuvajte svoje zdravlje. To je najbitnije. Napredak i prosperitet neka vam obeleže ovu godinu. Živite u skladu sa drugima, okruženi verom i pravim vrednostima. Želim vam uspeh i radost u svakom danu, da ova godina bude prožeta prijatnim momentima i samo ujedinjeni možemo ostvariti nova postignuća“, naveo je u svojoj čestitki predsednik Privremenog organa opštine Кosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

„U ime Кancelarije za Кosovo i Metohiju i svoje lično ime, svim Srpkinjama i Srbima na prostoru Кosova i Metohije, čestitam Srpsku novu godinu, da je u miru i dobrom zdravlju provedu sa svojim bližnjima“, čestitka je stigla i od direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Obeležavanje pravoslavne Nove godine za srpski narod na Кosovu i Metohiji ima poseban značaj i deo je identiteta, bogate tradicije i baštine, duboko ukorenjeno u pravoslavni identitet, podsetio je.

„Više od toga, svaka srpska Nova godina na našim vekovnim ognjištima na Кosovu i Metohiji zalog je našeg ostanka i opstanka na zemlji naših predaka“, naglasio je Petković.

 

FOTO: KoSSev

On uverava da će Кancelarija nastaviti da kroz ulaganja u infrastrukturu, nove kuće i stanove, bolnice i ambulante, vrtiće i škole, nova radna mesta „činiti sve kako bi nam i ova godina donela boljitak i prosperitet, ali i miran suživot sa našim komšijama, jer bez mira sva su naša stremljenja uzaludna“.

U Kosovskoj Mitrovici na šetalištu u podne je otvorena Ulica otvorenog srca, koja se godinama održava 13. januara.

Uz kulturni i zabavni program koji su pripremali mališani, na štandovima su svoje domaće proizvode ponudili lokalni proizvođači mahom sa Severa, ali i jedan od napoznatijih vinara iz Velike Hoče.

Doček srpske Nove godine nije potpun bez kuvanog vina i pečenog vola, koji se od jutros okretao na ražnju.

Praznično veselje nastavilo se i večeras muzičkim programom na otvorenom uz pevača Slobu Radanovića i trubački orkestra Dejana Petrovića – Big Band. Tu su i lokalne „Zvezde Dankosa“, sve popularnije lokalne televizije i DJ.

Temperaturama ispod nule prkose i posetioci i izlagači. Na zubatom suncu, atmosfera je bila vesela tokom čitavog dana a nastavilo se i uveče.

U večernjim satima razvijena je srpska trobojka u dužini od 300 metara od centra grada do mosta.

Uz povremene vatromete koji tokom večeri uveliko osvetljavaju nebo, glavni vatromet se tradicionalno ipak očekuje tačno u ponoć sa Zvečanske kule, a pripreme za to su već obavljene ranije u toku dana.

FOTO: KoSSev

I u Gračanici se danas okretao vo na ražnju – onaj isti kojeg, kako je saopštio srpski predsednik sinoć u studiju RTS-a, „nisu uhvatili“ kosovski specijalci, kojeg su „jurili i lovili“.

U Gračanici su pored vola, bili i prasići i to upravo ispred zgrade opštine u koju su, kako je Vučić kazao, „upali specijalci“.

FOTO: Naša Gračanica

Agencija za hranu i veterinu Kosova (AHV) je večeras objasnila da su oni bili ti koji su juče u Gračanici izvršili kontrolu poštovanja protivepidemijskih mera, a da im je Policija Kosova samo „asistirala“, te da oni ovakve aktivnosti kontinuirano sprovode širom Kosova, dajući statistiku za poslednje dve nedelje.

U Gračanici je u međuvremenu upravo zbog ove akcije kosovskih vlasti, otkazan organizovani prevoz za doček.

Kako je javio RTV Kim, iz opštine su pozvali građane da prilikom proslave na trgu poštuju sve propisane epidemiološke mere kako ne bi davali prostora „nedobronamernim pojedincima, institucijama i bezbednosnim službama da izazovu nove nemire i pritiske na narod“.

Prema najnovijim zaštitnim merama kosovske vlade, kulturna dešavanja i skupovi na otvorenom dozvoljeni su  do 70 ljudi, a policijski čas stupa u ponoć.

Zaista, okupljeni u Gračanici opreznije proslavljaju sa vidljivim nošenjem maski i drugim merama.

FOTO: Naša Gračanica

KoSSev čestita Novu Godinu svima onima koji večeras proslavljaju!

A evo i vatrometa:

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kosovo Sever portal/KoSSev (@kossevportal)

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.