Vladika Grigorije: Da se borimo za ljudskost, prijateljstvo, plemenitost i dobročinstvo

FOTO: Vladika Grigorije

Čestitajući vam Novu Godinu po Julijanskom kalendaru, želim da se borimo za prijateljstvo i dobročinstvo, za ljudskost i za plemenitost, uputio je u ponoćnoj čestitki vladika Grigorije.

Njegova novogodišnja čestitka za okosnicu ima čojstvo i hrišćansku vrednost – ljubi bližnjeg svog kao samog sebe.

„Želim vam da ostvarite prijateljstva, ali znajte da prava prijateljstva ostvaruju samo dobri ljudi. Pravih prijateljstava ima samo među plemenitim ljudima. Plemenit čovek se odnosi prema prijatelju kao prema samom sebi. Plemeniti čovek u prijatelju, drugome, vidi samoga sebe i nikad mu ne čini ono što ne želi da bilo ko njemu čini“, poručio je vladika diseldorfsko-nemački. 

„Zato je borba za pravo prijateljstvo i borba za dobročinstvo i za plementost. Ali znajte da odricanjem od sebičnosti i borbom za prijateljstvo i dobročinstvo nećete učiniti dobro samo drugima, nego ćete učiniti dobro samima sebi i to najviše. Ostajući u sebičnosti, samoljublju i egoizmu, nećete učiniti zlo samo drugima, nego pre svega samima sebi“, poručio je vladika Grigorije.

Upravo je počela Nova Godina prema tzv. starom, odnosno Julijanskom kalendaru.

U srpskom narodu ova Nova godina se još naziva i Mali Božić, koji karakteriše mnoštvo običaja kojima se tera zlo i donosi dobro. U crkvama je večeras i praznično bdenije.

Pravoslavna Nova godina proslavlja se još u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Rusiji, Belorusiji, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji…

Pravoslavna Nova na Kosovu: Vo na ražnju, trubači, srpska trobojka i vatromet u ponoć

Na debelom minusu, u Ulici otvorenog srca toplo

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.