Povratničko selo Babljak: „Fale ljudi, život u samoći težak“

Pre 1999. u selu Babljak živelo je oko 300 Srba, u 60 domaćinstava. Prvi raseljeni su se vratili pet godina kasnije. Informacije u medijima o tome koliko je bilo povratnika 2004. su različite. Ipak, danas ih je toliko da mogu lako da se prebroje.

U Babljaku sada živi desetak starijih Srba, prenosi RTK2 čija je ekipa i posetila ovo selo. Povratnici žive u teškim uslovima, navodi dalje ova RTV, koja je i opisala stanje u selu:

„Većina povratničkih kuća je napuštena i opljačkana. Pošteđene su samo one u kojima živi nekolicina Srba. Kažu da ih niko ne obilazi. Lekara imaju jednom, a prevoz dva puta nedeljno. Napominju da je život u samoći težak, ali pristaju na sve jer, kako kažu, nemaju izbora.“

Sagovornici, osim što žive u samoći, kažu i da nema perspektive.

„Ovde je život vrlo težak, malo nas je ostalo. Ponekad odemo do Gračanice, do Uroševca – da platimo struju i vodu. To je naš život. U početku se vratilo dosta ljudi, videli su da ovde nema nikakve perspektive i otišli,“ kazao je Rajko Denić.

Nemamo gde, kazala je Miloratka Denić:

„Niko ne dolazi, niti pita da li smo živi. Moramo da ostanemo ovde, nemamo gde.“

„Uslovi života su nikakvi. Posla nema. Što se slobode kretanja tiče, problema nisam imao. Ne mogu da uporedim život pre 1999. godine i ovaj sada – to je nebo i zemlja. Fale nam ljudi, život u samoći je težak,“ kazao je Vlada Milovanović.

Prema informacijama od prošle godine – od 2004. do 2013. godine u sela Babljak, Srpski Babuš, Talinovce i Doganevo organizovano su se vratila 84 Srbina. Međutim, uz Plešinu gde je, prema istim informacijama živela jedino starica Smilja Bajčetić, Babljak je jedino selo gde žive Srbi u uroševačkoj opštini.

Ocene su da je nebezbednost glavni razlog za neuspešan povratak raseljenih Srba u opštinu Uroševac. Zabeleženi su izveštaji da su povratničke kuće pljačkane i obijane, a u javnosti će biti zapamćen i slučaj ubistva bračnog para iz povratničkog sela Talinovce, 2012. godine, koje još uvek nije rasvetljeno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.