19 godina od ulaska KFOR-a na Kosovo

Izvor: Kosovapress (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)  

Danas je 19 godina od ulaska snaga KFOR-a na Kosovo. Ovo se dogodilo nakon što je potpisan sporazum 9. juna 1999. godine u Kumanovu između snaga NATO-a i tada jugoslovenske vojske, te isti stupio na snagu.

Sporazum su potpisali Majkl Džekson, prvi komandant KFOR-a na Kosovu i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Nebojša Pavković, koji je u Hagu optužen za ratni zločin i genocid.

Između ostalog, sporazum je obezbedio:

  • da Kosovo napuste sve osobe i organizacije sa vojnim sposobnostima, uključujući redovne vojne i pomorske snage, naoružanu civilnu miliciju, vazduhoplovstvo, nacionalnu gardu, graničnu policiju, rezerviste, vojnu policiju, obaveštajnu službu, MUP, lokalnu policiju, specijalnu, antiterorističku i svaku takvu grupu koju je KFOR definisao;
  • zonu bezbednosti vazdušnog prostora – 25 kilometara izvan granice Kosova;
  • određenu zonu od 5 kilometara u kojoj nije moguće raspoređivanje teškog naoružanja i vojske, osim graničnih vojnika.

Ulaskom NATO snaga na Kosovo, počelo je postavljanje privremene misije pri Ujedinjenim nacijama, UNMIK-a, koja će upravljati Kosovom za određeni vremenski period.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.