Milena Popović na RTS-u: Imam najviše informacija o Oliverovom ubistvu

“Ja ću možda zvučati ne znam kako, ali ja mislim da ja imam najviše informacija u ovom trenutku i mislim da je meni najvažnije, recimo, da se sazna istina, ja verujem našim istražnim organima prvenstveno, tako da, eto, sačekaću da vidimo šta će biti, da li ćemo doći do još nekih informacija, tako da smatram da istina ne može da se sakrije i da će istina kad-tad izaći na videlo,” poslednja životna saputnica ubijenog Olivera Ivanovića rekla je jutros u dnevniku RTS. A pitanje novinarke je bilo upravo ko bi mogao da sklopi celu sliku ubistva – organi u Prištini, Beogradu ili ona lično.

“Sve to uklapam u neku svoju sliku”

Kaže i da danas, pred godinu dana od ubistva, ima više informacija nego „onda kada se to sve dogodilo“.

Milena Popović ponavlja i ono što govori u seriji medijskih nastupa u provladinim medijima.

„U proteklih godinu dana ja sam razgovarala sa puno ljudi i prikupila puno informacija. Ja sve te informacije koje dobijam uklapam u neku svoju sliku i pokušavam da na neki svoj način dođem do istine.“

Ipak joj je „nezahvalno da govori“, o rezultatima sopstvene istrage, a ima i nadu za istinu „u nekoj od narednih godina“ – dok sluša istrage zvaničnih istražnih organa:

„Ali, eto, slušam ono šta kažu istražni organi iz Prištine, naši istražni organi pa, eto, nadam se da će se istina ako ne u ovoj, saznati u nekoj narednoj godini.“

Potvrđuje da je nekoliko puta davala iskaze, a poslednji put i za kosovsko specijalno tužilaštvo – u Beogradu, jer nije „niti mogla, niti smela da ide na Kosovo“.

„Tako da ja sam ispitana po treći put, tako da sam ja uvek tu otvorena za svakoga ko smatra da mogu da imam neku informaciju koja može da pomogne da bi se ovaj slučaj rešio što pre.“

Zloupotreba: Naravno da neću ići na taj protest

Za poslednje informacije koje su prvi put objavljene preko prištinskih medija o petočlanoj voždovačkoj grupi kao mogućem izvršiocu, Popović kaže da je ona već čula „milion verzija“ o tome ko stoji iza ubistva njenog partnera.

Podsećajući na hapšenje trojice Srba i na poslednje detalje o „pet novih imena“, odgovara:

„Mislim da će na žalost da se nastavi to i u 2019. godini. Mislim da će da se koristi i zloupotrebljava ova tragedija kako kome zatreba, mislim da će da se pojavljuju neka nova imena. Mislim da to nije u redu, mislim da ko god stoji iza tih priča, treba da stane i da svi zajedno se angažujemo.“

Na sugestivno pitanje novinarke da je upravo „ta zloupotreba“ razlog zašto Ivanovićeva saputnica neće, kako je već deo medija ranije objavio, prisustvovati „tom protestu“ na godišnjicu njegovog ubistva „u Kosovskoj Mitrovici“, ispravljajući novinarku RTS da je u pitanju Beograd a ne Kosovska Mitrovica, kaže:

„Ja neću naravno ići na taj protest, ko god da organizuje ne bih išla, mislim da to nije u redu i mislim da se tragedija jedne porodice koristi u političke svrhe.“

Istovetne poruke Popović ponavlja i u seriji najnovijih medijskih nastupa za Pink, Espreso, Informer, Alo, itd.

Kako ona sada tvrdi, nije se protestovalo dok je Ivanović bio u zatvoru, a nije, kako ona kaže, ni 16. januara prošle godine.

„Ja samo sada postavljam pitanje, zašto narod nije tih godina bio na ulici, zašto narod nije tog 16. januara, kad je Oliver ubijen bio na ulici? Mislim da su to bili neki pogodniji datumi da se pruži podrška. Možda bi se izvršio neki pritisak pa bismo možda danas imali imena ubica, mislim da ovaj trenutak mi se nimalo ne sviđa, niti kontekst u kom se taj protest održava,“ dodala je.

Mitrovica više nije moj grad niti će ikad biti

Ona će sa svojim i Ivanovićevim najmlađim detetom, na godišnjicu ubistva srpskog političara biti na parastosu, u hramu Svetog Save. Sveću u hramu, kako ona prenosi – u koji je Ivanović voleo da odlazi, zapaliće upravo u minutima kada je njen partner ubijen pre tačno godinu dana.

Upravo je to pravi način da se oda počast „tako velikom čoveku kakav je bio moj Oliver“, istakla je.

Na podsećanje novinarke da joj je već rekla da joj Kosovska Mitrovica ne nedostaje i da je ta vrata zatvorila kada se preselila u Beograd, Popović je to potvrdila, dodajući i da je „jako teško“ provoditi praznike „u ovakvim situacijama“, te da uprkos dragim ljudima i prijateljima sa kojima je okružena, ona i sin su sami.

Za Mitrovicu je vežu ružna sećanja, kao i ono da su tradicionalno Božić proslavljali upravo u Kosovskoj Mitrovici.

„Tako da eto, otprilike, mi možda malo nedostaje u tom nekom smislu ali Mitrovica više nije moj grad niti će to ikad biti.“

Pročitajte još:

Profesor Milena Ivanović: ‘Ajmo da kažemo da vidimo da nije EULEX možda

Bratanac Olivera Ivanovića: Stric je tražio zaštitu od BIA. Milena Popović: Nije tražio zaštitu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.