Povratnici u Ljuboždi odlučni: Ostajemo ovde gde smo bili vekovima

Ispisivanje uvredljivih grafita u blizini kuće u kojoj borave, povratnici u Ljuboždi, kod Istoka, ocenjuju kao vid provokacije. Ipak, to neće poljuljati njihovu rešenost da dočekaju izgradnju novih domova, ističu.

"Nije bilo svejedno, ali nismo se uplašili, pa da promenimo naše mišljenje. Mi ostajemo ovde gde smo bili vekovima. Ostajemo i dalje da živimo ovde," odlučan je povratnik Jovan Ristić.

"Ne plaše me ni malo, jer ne mogu da ih tumačim, ali mislim da nije naivno napisano. Nisu deca, kao što oni kažu. Mislim da je to neka provokacija," kaže Milija Blagojević.

Slučaj prijavljen Kosovskoj policiji

O ovom slučaju obavestili su Kosovsku policiju koja je obavila uviđaj.

"Dana 1.11.2017. godine policijska stanica Istok je dobila informaciju da je u selu Ljubožda u opštini Istok na zidu koji ograđuje jedno dvorište ispisano nekoliko nejasnih natpisa. Relevantne jedinice Kosovske policije su izašle na mesto događaja i tom prilikom je ispitan stanovnik tog naselja koji je prvi primetio ove natpise. O slučaju je obavešten dežurni tužilac i u saradnji sa tužilaštvom radi se na istrazi slučaja kako bi se otkrili počinioci tog dela," rekao je za RTK2 portparol Kosovske policije za pećki region, Dževat Ibra.

"Nisam mogao da protumačim osim dve reči koje su napisane – rizik i psovanje Srba. Da li su neke skraćenice, nadimci, to ne mogu da potvrdim," navodi Žarko Zarić iz Ljubožde.

Rešeni da povrate imovinu i izgrade nove domove: Nismo došli na tuđe da uzurpiramo, već na naše da oslobađamo

Ispisivanje grafita nije ih sprečilo da se vrate svojim svakodnevnim obavezama. Iako ih komšije nisu dočekale raširenih ruku, sa pojedinima se sada dobro slažu. Rešeni su da ostvare svoj cilj – da povrate imovinu i izgrade nove domove. Još uvek žive u jednoj kući. Imaju dovoljno hrane, a nedavno su dobili i ogrev, kažu.

"Ovde su mi rođena deca, imam četvoro dece, dolaze da vide svoje rodno mesto i uvek su za povratak. Nadamo se kada nam naprave kuće, sada ne mogu, jer smo svi u kolektivnom smeštaju, doći će i naša deca, da budemo svi na okupu," kaže Jovan Ristić.

Posle 18 godina ponovo obrađuju svoju zemlju, zahvaljujući bratstvu manastira Visoki Dečani koje im je obezbedilo traktor i subvencijama semenske robe iz Srbije.

"Obavestili smo ljude koji su do sad obrađivali njive da nećemo da ih diramo. Neka rade, neka završe poslove. Od ove sezone, kako se seje pšenica, rekli smo im da tu nemaju više šta da traže. Za sad, nismo imali nikakvih problema. Da im je milo, verovatno nije, ali šta da radim, ja imam tu parcelu od tri hektara, već smo nešto uzorali, sutra idemo da sejemo," dodaje je Milija Blagojević.

Od kako su se vratili u rodni kraj kuća nikada nije prazna. Dok jedni povremeno odlaze, drugi se vraćaju.

"Ovde smo došli da nastavimo novi život. Da radimo, posejemo, pooremo da bi mogli svoju imovinu da povratimo, jer je nama imovina oduzeta. Mi smo uporni i našu imovinu ne napuštamo. Mi smo došli na našu zemlju, naše ognjište. Nismo došli na tuđe da uzurpiramo, već na naše da oslobađamo, rešeni smo da tu ostanemo," kaže Radenko Ristić.

Članovi 13 srpskih porodica vratili su se marta ove godine u ovo metohijsko selo. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.