Potvrđena optužnica za korupciju protiv bivše ministarke Hodže i još četvoro ljudi

Foto: Gazeta Express
Foto: Gazeta Express

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Osnovni sud u Prištini potvrdio je optužnicu za korupciju protiv bivše kosovske ministarke za evropske integracije Durate Hodže (Dhurata Hoxha), bivšeg sekretara Kuštrima Cukaja (Kushtrim) i još trojice Fitima Mustafe, Demuša Šaše (Demusha Shashe) i Nuhija Osmanija.

Vest je za Zakletvu za pravdu saopštio branilac optuženog Šaše, advokat Tahir Rečaj (Rrecaj).

On je rekao da je protiv ove odluke u zakonskom roku uložio žalbu Apelacionom sudu, prenosi Zakletva za pravdu.

„Da, iskoristili smo pravo na žalbu i u zakonskom roku od 5 dana podneli smo žalbu Apelacionom sudu“, rekao je advokat Rečaj.

Inače, optuženi su se na prvom ročištu održanom 1. septembra ove godine izjasnili da nisu krivi.

Ovaj slučaj sudi sudija Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini, Arben Hoti .

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova, podignutom 7. jula 2021. godine, Durata Hodža, Kuštrim Cukaj i Fitim Mustafa optuženi su za kontinuirano vršenje krivičnog dela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 414. st. 2 u vezi sa članom 77 stav 1 Krivičnog zakonika Kosova.

Dok su Demuš Šaša i Nuhi Osmani optuženi da su počinili krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 414. stav 2. Krivičnog zakonika Kosova.

U optužnici se navodi da je Hodža, u svojstvu ministarke za evropske integracije, prekoračila svoja ovlašćenja kako bi pribavila materijalnu korist drugom licu, odnosno privrednim subjektima „Majorelle PR & Events“ i „Madison Strategies LLC“.

Kako se navodi u optužnici, Hodža je 11. maja 2018. godine zatražila od generalnog sekretara Ministarstva za evropske integracije (MEI), Demuša Šaše, da pokrene procedure za aktivnost nabavke „Konsultantske usluge za potrebe MEI“, definišući proceduru koja treba da se primeni i ime „Majorelle PR & Events” sa kojim je trebalo da bude zaključen ugovor.

Ona je, prema optužnici, to uradila iako je znala da to po zakonu nije u nadležnosti ministra MEI, u kom slučaju su ovom privrednom subjektu omogućili sklapanje ugovora vrednog 180.000 evra, a samim tim i imovinsku korist u toj vrednosti.

Nakon toga, u optužnici se navodi da je Hodža 21. februara 2019. godine zatražila od vršioca dužnosti generalnog sekretara MEI, Kuštrima Cukaja, produženje navedenog ugovora na osnovu iste procedure, što je u ovom slučaju omogućilo „Majorelle PR & Events” da produži ugovor u iznosu od 168.000 evra i korist za imovinu u toj vrednosti.

Takođe, u optužnici se navodi da je Hodža 24. aprila 2019. godine zatražila od okrivljenog Cukaja da pokrene postupak nabavke za navedenu aktivnost, određujući procedure koje treba primeniti i naziv privrednog operatera, „Madison Strategies LLC“, gde je 17. juna 2019. godine potpisan ugovor sa tom kompanijom u iznosu od 152.232 evra.

Mustafa je optužen da je u svojstvu direktora Odeljenja za nabavke u MEI uputio zahtev optuženima Cukaju i Šaši, tražeći da se odobre zahtevi koje je Hodža podnela za odobrenje ili produženje ovih ugovora. Iako su isti znali, bili su protiv zakona.

Demuš Šaša, u svojstvu generalnog sekretara MEI, Kuštrim Cukaj i Nuhi Osmani u svojstvu vršioca dužnosti ove funkcije, optuženi su od Specijalnog Tužilaštva Kosova (STRK), da su odobrili zahteve optuženog Mustafe i dozvolili sprovođenje postupka nabavke iako su znali da je podneti zahtev u suprotnosti sa zakonom.

Pročitajte još:

Durata Hodža nakon podizanja optužnice: Nevina sam

Podignuta optužnica protiv bivše ministarke Hodže i još četvoro ljudiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.