Od Vučića orden za Marinu Abramović – uručiće joj Marko Đurić u Njujorku

Foto: N1

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić u Njujorku će uručiti umetnici Marini Abramović zlatnu medalju – orden, koji je u februaru dobila od predsednika Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulture, posebno performansa, preneo je Glas Amerike.

U čast Marine Abramović, ali i 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, u njujorškom oblakoderu Hadson jards održava se prijem, a među zvanicama su glavna zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Elizabet Milard, komesarka za međunarodne odnose u kancelariji gradonačelnika Njujorka Peni Abejvardina i zvaničnici države Njujork, kao i predstavnici srpske dijaspore, navodi Glas Amerike.

Marina Abramović smatra se jednom od najznačajnijih performans umetnica sveta.

U petak, 22. oktobra primila je na ceremoniji u Ovijedu najprestižniju kulturnu nagradu Španije – nagradu princeze od Austrije.

Žiri je u obrazloženju naveo da hrabrost Marine Abramović, njena posvećenost apsolutnoj umetnosti i privrženost avangardi pružaju dirljiva iskustva koja zahtevaju intenzivno učešće gledaoca, što je čini jednim od najinspirativnijih umetnika svog vremena.

Izložbu Marine Abramović „Čistač“ u Beogradu krajem 2019. godine posetilo je oko 62.000 ljudi.

Oni koji u sredu budu prolazili Tajms skverom moći će da, između podneva i ponoći, vide bilbord sa kratkim videom o 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Sjedinjenih Država. Video od 16 sekundi biće reemitovan na svaka tri minuta.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.