Potvrda evropske perspektive Kosova

(Evropski komesar za proširenje, Štefan File, danas u 12 časova u evropskom parlamentu u Briselu predstavlja Izveštaj o napretku Kosova u procesu stabilizacije i pridruživanja EU. Tim povodom, Kossev je dobio ekskluzivno pravo da na srpskom jeziku objavi autorski tekst Štefana Filea "Potvrda evropske perspektive Kosova")
 
Kada sam se pre pet godina pridružio Evropskoj komisiji kako bih se bavio proširenjem EU, ko je mogao da zamisli da će Kosovo od tada ostvariti toliki napredak na svom evropskom putu?
 
Za početak, kamen temeljac naših odnosa položen je ove godine u julu: Kosovo je parafiralo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom. To nije samo formalnost. Ovaj prvi ugovorni sporazum između EU i Kosova utvrdiće obostrana prava i obaveze u važnim oblastima kao što su trgovina, zakonodavstvo, društvena saradnja, obrazovanje i obučavanje. SSP potvrđuje posvećenost Kosova vladavini prava i podržava razvoj demokratskih institucija Kosova. Sporazum jača njihove kapacitete za pružanje usluga koje građani očekuju i zaslužuju. Sporazum podržava izgradnju Kosova kao zajedničkog doma u kojem sve zajednice mogu da napreduju i razvijaju se. Jednom kad se potpiše, SSP će kompanijama na Kosovu omogućiti pristup unutrašnjem tržištu EU od 500 miliona potrošača, da svoje usluge pružaju širom EU, kao i to da se nadmeću za javne ugovore. Kosovski građani će imati koristi i od EU standarda za kvalitet i bezbednost različitih proizvoda. 
 
Dijalog uz posredstvo EU nastavlja da pomaže Kosovu da normalizuje odnose sa Srbijom. Pozitivni efekti ovog dijaloga u mnogo čemu prevazilaze interese Prištine i Beograda. Kosovo je u decembru 2012. godine pristupilo Evropskoj banci za razvoj i rekonstrukciju, kao i Evropskoj investicionoj banci u junu 2013. Obe ove međunarodne institucije od presudnog su značaja za razvoj Kosova. Dijalog je takođe omogućio Kosovu aktivnu ulogu u regionalnim forumima. U februaru 2013. Kosovo se pridružilo Savetu za regionalnu saradnju kao član upravnog odbora. Novembra 2013. godine, Regionalna škola za javnu upravu prihvatila je Kosovo kao svog člana, a u junu 2014. godine, Kosovo je postalo učesnik u Procesu saradnje Jugoistočne Evrope, što mu je omogućilo da učestvuje na svim sastancima na svim nivoima, na ravnopravnoj osnovi. U istom mesecu Kosovo se pridružilo Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope. 
 
Kosovo je takođe ostvarilo dobar napredak i u naporima da u budućnosti obezbedi ukidanje šengenskih viznih ograničenja. Kosovo se složilo i da osnuje Specijalni sud za bavljenje osetljivim pitanjima nestalih osoba i optužbi iz Izveštaja Saveta Evrope, iz januara 2011, a u 2014, Kosovo je takođe preuzelo nove odgovornosti od Misije EU za vladavinu prava – EULEX. 
 
Ova ostvarenja treba da motivišu novu vladu da se suoči sa preostalim izazovima. Kosovo ne može sebi da priušti prazan hod, ulozi su previsoki. Neuspeh da se nesmetano i na vreme uspostavi zakonodavna skupština, predstavlja korak nazad u sprovođenju reformi. Postizborni ćorsokak se mora prevazići i vlada i skupština se moraju hitno konstituisati. Nova vlada će morati da radi na EU perspektivi Kosova i moraće da sprovede neophodne reforme – od sveobuhvatne reforme javne uprave i izbornih reformi, do ekonomskog restruktuiranja. Ona će morati da pokaže rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i da omogući brzo osnivanje specijalnog suda. Vlada takođe mora da nastavi sa unapređivanjem nezavisnosti pravosuđa i medija i da dalje jača ljudska prava i osnovne slobode. Na kraju, vlada mora da ima aktivnu i konstruktivnu ulogu u regionu, potvrđujući svoju posvećenost procesu normalizacije odnosa sa Srbijom. 
 
Rad na ovim pitanjima će zahtevati političku hrabrost i posvećenost. Nagrada za to će biti bolji život za ljude na Kosovu. U finansijskom pogledu, Evropska komisija je dodelila Kosovu preko 645 miliona evra za period 2014-2020, preko IPA fondova. Dodatna sredstva će stići iz regionalnih i prekograničnih IPA projekata, kao i iz bilateralnih programa pojedinih država članica EU. 
 
EU će podržati Kosovo na njegovom evropskom putu, a na Kosovu je da iskoristi tu priliku.
 
Štefan File je komesar za proširenje i politiku prema susedima Evropske komisije.
Ovaj članak objavljen je povodom objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku Kosova, 8. oktobra 2014.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.