EK danas predaje izveštaj o napredovanju

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
”Nekonstituisanje novih institucija posle izbora 8. juna je negativno uticalo ne samo na ispunjavanje kriterijuma za integraciju u Evropsku uniju već i na liberalizaciju viznog režima”, rekao je poznavalac evropskih integracija Šenol Muharemi. Očekuje se da će Evropska komisija danas predati Izveštaj o napredovanju predsednici i premijeru Kosova, prenosi “Koha ditore”.
 
Kosovo je nazadovalo u procesu integracija u Evropsku uniju i o tome najbolje svedoče nalazi Izveštaja o napredovanju Kosova, rekli su analitičari. 
 
Osim završetka pregovora za Sporazum o stabilizaciji priključiovanju i dijaloga sa Srbijom u ovom izveštaju ima malo toga čime bi Kosovo moglo da se ponosi. 
 
Poznavalac evropskih integracija Šenol Muharemi je rekao da nije očekivao da će izveštaj biti pozitivan zbog toga što smo svakoga dana svedoci ekonomskih i demokratskih pokazatelja koji pokazuju da je Kosovo izgubilo korak sa ostalim zemljama u regionu na putu integracija u EU. 
 
Među najvećim zaostacima pomenuo je reformu javne administracije. 
 
”Umesto da se uloži nova energija za reformu javne administracije, Vlada donosi odluke o produženju mandata najneprodiktivnijim zvaničnicima. Bilo je imenovanja po partijskoj liniji uprkos decenijskim pozivima za formiranje profesionalne, efikasne i nezavisne javne administracije”, rekao je Muharemi.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.