Potpisnici Apela 66 pozvali građane da na referendumu glasaju protiv predloženih izmena Ustava

 

Univerzitetski profesori, naučni i javni radnici, političari – potpisnici Apela 66, pozvali su danas građane da na referendumu u nedelju, 16. januara glasaju protiv predloženih izmena Ustava.

U Apelu, koji su prosledili Dušan Proroković, Miloš Ković i Časlav Koprivica, navodi se da je proces donošenja ustavnih amandmana i raspisivanja referenduma bio netransparentan i da tokom njega u raspravu nije bila uključena „ni sva zainteresovana stručna, a kamoli šira javnost“.

Kako se ocenjuje, neprihvatljivo je objašnjenje da je ključni razlog za takav postupak pritisak Evropske unije i uslovljenost daljeg nastavka evrointegracija, usled čega se pravi „opasan presedan da u budućnosti i drugi delovi Ustava budu menjani zbog sličnih pritisaka i uslovljavanja“.

Takvim pristupom, upozorili su potpisnici Apela, otvaraju se mogućnosti za razne manipulacije, što se posebno odnosi na pitanje statusa Kosova i Metohije u državno-pravnom poretku Republike Srbije, jer Srbi na Kosovu nemaju priliku da učestvuju u referendumu.

U Apelu 66 se navodi da je posebno štetna mogućnost da u slučaju nepostojanja kvalifikovane skupštinske većine – članove Visokog saveta sudstva, Visokog saveta tužilaca i Vrhovnog javnog tužioca bira petočlana komisija koju sačinjavaju predsednik Narodne skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda Srbije, vrhovni javni tužilac Srbije i zaštitnik građana.

Štetna je i nejasnoća kome će navedene pravosudne institucije odgovarati i kako će njihov rad biti kontrolisan, ocenili su potpisnici Apela.

Prethodno se više predstavnika opozicije u Sribji izjasnilo da neće da izađe na referendum 16. januara, već da će se tog dana priključiti protestnoj šetnji u znak sećanja na Olivera Ivanovića.

Više o tome u posebnim vestima:

Đorđević podržao šetnju za Ivanovića i pristalice pozvao da 16. ne izlaze na referendum, od Dačića zatražio odlaganje

Umesto na referendumu, deo opozicije 16. januara u šetnji za Olivera Ivanovića

Protest na Andrićevom vencu, pa šetnja za Olivera IvanovićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.